Sekrety dobrego leczo. O czym warto pamiętać?

Leczo to pochodzący z Węgier warzywny gulasz składający się głównie z pomidorów, cebuli i papryki. Polacy lubią do leczo dodawać też kiełbasę i cukinię. W tej potrawie ważne są jednak detale. Jak przygotować leczo, aby smakowało lepiej niż wszystkie inne?

LeczoLeczo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak przygotować dobre leczo?

Kluczowe są oczywiście dobrej jakości składniki. Bazę leczo stanowią pomidory, dlatego warto użyć tych dojrzałych i słodkich. Dobre pomidory potrafią kompletnie zmienić smak tej potrawy. Niektórzy do leczo dodają trochę wody – to spory błąd. Woda rozrzedzi leczo, ale spowoduje też, że będzie mdłe i bez smaku. Wystarczy, że dodamy do potrawy dużo pomidorów, a nie będzie ona za gęsta. Pomidory puszczają bowiem w trakcie gotowania dużo soku.

Jeśli dodajecie do leczo kiełbasę, dobrze ją mocno podsmażyć. Taka kiełbasa smakuje dużo lepiej. Podczas smażenia wytapia się z niej tłuszcz. Kiełbasa, przywierając do powierzchni garnka lub patelni, zostawia na jego dnie też smak, który po dodaniu odrobiny płynu odklei się od dna i wzbogaci smak leczo.

Zamiast dodawać paprykę w proszku do gotowego już leczo, polecamy lekko ją podsmażyć na tłuszczu. Można na przykład dodać ją pod koniec smażenia kiełbasy. Podsmażanie przypraw sprawia, że są jeszcze bardziej aromatyczne.

Do leczo możemy dodać tak naprawdę wszystko, co lubimy. Pieczarki, bakłażan, papryczka chili czy boczek również dodadzą potrawie smaku.

Tradycyjne leczo. Prosty przepis na węgierskie danie

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia