Sekrety dobrego leczo. O czym warto pamiętać?

Leczo to pochodzący z Węgier warzywny gulasz składający się głównie z pomidorów, cebuli i papryki. Polacy lubią do leczo dodawać też kiełbasę i cukinię. W tej potrawie ważne są jednak detale. Jak przygotować leczo, aby smakowało lepiej niż wszystkie inne?

LeczoLeczo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak przygotować dobre leczo?

Kluczowe są oczywiście dobrej jakości składniki. Bazę leczo stanowią pomidory, dlatego warto użyć tych dojrzałych i słodkich. Dobre pomidory potrafią kompletnie zmienić smak tej potrawy. Niektórzy do leczo dodają trochę wody – to spory błąd. Woda rozrzedzi leczo, ale spowoduje też, że będzie mdłe i bez smaku. Wystarczy, że dodamy do potrawy dużo pomidorów, a nie będzie ona za gęsta. Pomidory puszczają bowiem w trakcie gotowania dużo soku.

Jeśli dodajecie do leczo kiełbasę, dobrze ją mocno podsmażyć. Taka kiełbasa smakuje dużo lepiej. Podczas smażenia wytapia się z niej tłuszcz. Kiełbasa, przywierając do powierzchni garnka lub patelni, zostawia na jego dnie też smak, który po dodaniu odrobiny płynu odklei się od dna i wzbogaci smak leczo.

Zamiast dodawać paprykę w proszku do gotowego już leczo, polecamy lekko ją podsmażyć na tłuszczu. Można na przykład dodać ją pod koniec smażenia kiełbasy. Podsmażanie przypraw sprawia, że są jeszcze bardziej aromatyczne.

Do leczo możemy dodać tak naprawdę wszystko, co lubimy. Pieczarki, bakłażan, papryczka chili czy boczek również dodadzą potrawie smaku.

Tradycyjne leczo. Prosty przepis na węgierskie danie

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg