Sekrety dobrego leczo. O czym warto pamiętać?

Leczo to pochodzący z Węgier warzywny gulasz składający się głównie z pomidorów, cebuli i papryki. Polacy lubią do leczo dodawać też kiełbasę i cukinię. W tej potrawie ważne są jednak detale. Jak przygotować leczo, aby smakowało lepiej niż wszystkie inne?

LeczoLeczo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak przygotować dobre leczo?

Kluczowe są oczywiście dobrej jakości składniki. Bazę leczo stanowią pomidory, dlatego warto użyć tych dojrzałych i słodkich. Dobre pomidory potrafią kompletnie zmienić smak tej potrawy. Niektórzy do leczo dodają trochę wody – to spory błąd. Woda rozrzedzi leczo, ale spowoduje też, że będzie mdłe i bez smaku. Wystarczy, że dodamy do potrawy dużo pomidorów, a nie będzie ona za gęsta. Pomidory puszczają bowiem w trakcie gotowania dużo soku.

Jeśli dodajecie do leczo kiełbasę, dobrze ją mocno podsmażyć. Taka kiełbasa smakuje dużo lepiej. Podczas smażenia wytapia się z niej tłuszcz. Kiełbasa, przywierając do powierzchni garnka lub patelni, zostawia na jego dnie też smak, który po dodaniu odrobiny płynu odklei się od dna i wzbogaci smak leczo.

Zamiast dodawać paprykę w proszku do gotowego już leczo, polecamy lekko ją podsmażyć na tłuszczu. Można na przykład dodać ją pod koniec smażenia kiełbasy. Podsmażanie przypraw sprawia, że są jeszcze bardziej aromatyczne.

Do leczo możemy dodać tak naprawdę wszystko, co lubimy. Pieczarki, bakłażan, papryczka chili czy boczek również dodadzą potrawie smaku.

Tradycyjne leczo. Prosty przepis na węgierskie danie

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce