Leczo z cukinią? Zdaniem Roberta Makłowicza, to nie jest prawdziwe leczo

Wielu Polaków dodaje to pyszne warzywo o ciemnozielonej, chrupiącej skórce i miękkim miąższu do swojego lecza. Robert Makłowicz uważa to jednak za poważny błąd. "Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille" - mówi znany szef kuchni.

LeczoLeczo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Piotr Kanthak

Główne składniki leczo — pomidory i paprykę, zaczęto sprowadzać do Europy po odkryciu Ameryki Południowej przez Krzysztofa Kolumba. Warzywa te były wówczas towarem luksusowym, więc leczo spożywała głównie szlachta. Wraz z rozpowszechnieniem pomidorów i papryki, leczo zagościło również na stołach niższych klas społecznych. Choć danie to pochodzi z północy Węgier, podobne potrawy można odnaleźć także w innych krajach starego kontynentu. Francuzi mają swoje ratatouille, a Polacy własną wersję leczo, która jak się okazuję, nieco różni się od pierwowzoru.

Węgierskie lescó

Klasyczne lescó to ragout z warzyw. Do jego przyrządzenia używa się cebuli, czosnku, węgierskiej papryki, pomidorów oraz papryki w proszku. Całość jest dość gęsta, a ilość sosu pomidorowego znacznie mniejsza niż w polskiej wersji tego dania. Węgrzy jedzą leczo jako dodatek do dań mięsnych, dlatego zazwyczaj składa się ono z samych warzyw. Można jednak dodać do niego niewielką ilość kiełbasy paprykowej.

Makłowicz protestuje

Każdy Polak przygotowuje leczo inaczej. Niektórzy dodają do leczo bakłażana lub pieczarki. Spotkać można też wersje z boczkiem czy kabanosem. Najpowszechniejszy jednak wydaje się dodatek cukinii. Jak twierdzi Makłowicz, polskie leczo przypomina bardziej jego francuski odpowiednik "Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille. Ratatouille jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier"- złości się znany kucharz. My mamy jednak dla was przepis na pyszne polskie leczo z cukinią i kiełbasą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne leczo. Prosty przepis na węgierskie danie

Polskie leczo z cukinią

Składniki:

  • 4 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 200 g kiełbasy
  • 2 czerwone papryki
  • ½ szklanki wody
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 obrane ze skórki i pokrojone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić.
  2. Na patelnię wlać olej. Pokroić kiełbasę w kostkę i wrzucić ją na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez chwilę, po czym dodać cebulę i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli.
  3. Dodać paprykę w proszku i smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund, ciągle mieszając. Podlać odrobiną wody, wymieszać i przenieść do dużego garnka.
  4. Dodać pomidory, pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, resztę wody i koncentrat.
  5. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Następnie dodać cukinię i gotować leczo do czasu aż cukinia zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika