Leczo z cukinią? Zdaniem Roberta Makłowicza, to nie jest prawdziwe leczo
Wielu Polaków dodaje to pyszne warzywo o ciemnozielonej, chrupiącej skórce i miękkim miąższu do swojego lecza. Robert Makłowicz uważa to jednak za poważny błąd. "Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille" - mówi znany szef kuchni.
Główne składniki leczo — pomidory i paprykę, zaczęto sprowadzać do Europy po odkryciu Ameryki Południowej przez Krzysztofa Kolumba. Warzywa te były wówczas towarem luksusowym, więc leczo spożywała głównie szlachta. Wraz z rozpowszechnieniem pomidorów i papryki, leczo zagościło również na stołach niższych klas społecznych. Choć danie to pochodzi z północy Węgier, podobne potrawy można odnaleźć także w innych krajach starego kontynentu. Francuzi mają swoje ratatouille, a Polacy własną wersję leczo, która jak się okazuję, nieco różni się od pierwowzoru.
Węgierskie lescó
Klasyczne lescó to ragout z warzyw. Do jego przyrządzenia używa się cebuli, czosnku, węgierskiej papryki, pomidorów oraz papryki w proszku. Całość jest dość gęsta, a ilość sosu pomidorowego znacznie mniejsza niż w polskiej wersji tego dania. Węgrzy jedzą leczo jako dodatek do dań mięsnych, dlatego zazwyczaj składa się ono z samych warzyw. Można jednak dodać do niego niewielką ilość kiełbasy paprykowej.
Makłowicz protestuje
Każdy Polak przygotowuje leczo inaczej. Niektórzy dodają do leczo bakłażana lub pieczarki. Spotkać można też wersje z boczkiem czy kabanosem. Najpowszechniejszy jednak wydaje się dodatek cukinii. Jak twierdzi Makłowicz, polskie leczo przypomina bardziej jego francuski odpowiednik "Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille. Ratatouille jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier"- złości się znany kucharz. My mamy jednak dla was przepis na pyszne polskie leczo z cukinią i kiełbasą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjne leczo. Prosty przepis na węgierskie danie
Polskie leczo z cukinią
Składniki:
- 4 małe cukinie
- 2 cebule
- 200 g kiełbasy
- 2 czerwone papryki
- ½ szklanki wody
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 obrane ze skórki i pokrojone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
- Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić.
- Na patelnię wlać olej. Pokroić kiełbasę w kostkę i wrzucić ją na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez chwilę, po czym dodać cebulę i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Dodać paprykę w proszku i smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund, ciągle mieszając. Podlać odrobiną wody, wymieszać i przenieść do dużego garnka.
- Dodać pomidory, pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, resztę wody i koncentrat.
- Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Następnie dodać cukinię i gotować leczo do czasu aż cukinia zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.