Leczo z cukinią? Zdaniem Roberta Makłowicza, to nie jest prawdziwe leczo

Wielu Polaków dodaje to pyszne warzywo o ciemnozielonej, chrupiącej skórce i miękkim miąższu do swojego lecza. Robert Makłowicz uważa to jednak za poważny błąd. "Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille" - mówi znany szef kuchni.

LeczoLeczo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Piotr Kanthak

Główne składniki leczo — pomidory i paprykę, zaczęto sprowadzać do Europy po odkryciu Ameryki Południowej przez Krzysztofa Kolumba. Warzywa te były wówczas towarem luksusowym, więc leczo spożywała głównie szlachta. Wraz z rozpowszechnieniem pomidorów i papryki, leczo zagościło również na stołach niższych klas społecznych. Choć danie to pochodzi z północy Węgier, podobne potrawy można odnaleźć także w innych krajach starego kontynentu. Francuzi mają swoje ratatouille, a Polacy własną wersję leczo, która jak się okazuję, nieco różni się od pierwowzoru.

Węgierskie lescó

Klasyczne lescó to ragout z warzyw. Do jego przyrządzenia używa się cebuli, czosnku, węgierskiej papryki, pomidorów oraz papryki w proszku. Całość jest dość gęsta, a ilość sosu pomidorowego znacznie mniejsza niż w polskiej wersji tego dania. Węgrzy jedzą leczo jako dodatek do dań mięsnych, dlatego zazwyczaj składa się ono z samych warzyw. Można jednak dodać do niego niewielką ilość kiełbasy paprykowej.

Makłowicz protestuje

Każdy Polak przygotowuje leczo inaczej. Niektórzy dodają do leczo bakłażana lub pieczarki. Spotkać można też wersje z boczkiem czy kabanosem. Najpowszechniejszy jednak wydaje się dodatek cukinii. Jak twierdzi Makłowicz, polskie leczo przypomina bardziej jego francuski odpowiednik "Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille. Ratatouille jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier"- złości się znany kucharz. My mamy jednak dla was przepis na pyszne polskie leczo z cukinią i kiełbasą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne leczo. Prosty przepis na węgierskie danie

Polskie leczo z cukinią

Składniki:

  • 4 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 200 g kiełbasy
  • 2 czerwone papryki
  • ½ szklanki wody
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 obrane ze skórki i pokrojone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić.
  2. Na patelnię wlać olej. Pokroić kiełbasę w kostkę i wrzucić ją na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez chwilę, po czym dodać cebulę i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli.
  3. Dodać paprykę w proszku i smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund, ciągle mieszając. Podlać odrobiną wody, wymieszać i przenieść do dużego garnka.
  4. Dodać pomidory, pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, resztę wody i koncentrat.
  5. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Następnie dodać cukinię i gotować leczo do czasu aż cukinia zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń