Sekretny składnik kotletów mielonych. Wyjdą wyjątkowo pulchne i soczyste

Ile domów, tyle przepisów na mielone. Do tradycyjnych kotletów najczęściej dodajemy podsmażoną cebulkę, jajko i namoczoną w mleku kajzerkę lub bułkę tartą. Zdarza się jednak, że mielone wychodzą twarde i suche. Jak tego uniknąć? Wystarczy dodać do mięsa jeden zaskakujący składnik. Zapewniamy, że twoja rodzina pokocha te kotlety.

MieloneDoskonałe połączenie mięsa mielonego i cukinii
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Aby kotlety mielone wyszły smaczne, musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Bez względu na to, czy używamy mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego, unikajmy mielonego "z tacki". Dużo lepszym rozwiązaniem jest kupienie kawałka mięsa i zmielenie go w domu lub w sklepie na naszych oczach. Wówczas mamy pewność, co tak naprawdę trafi do naszych kotletów.

Nie warto przesadzać z przyprawami. Wystarczy jedynie odrobina soli i świeżo mielonego pieprzu. Aby mielone były pulchne i miękkie, dodajemy do środka namoczoną w mleku kajzerkę lub 1-2 łyżki bułki tartej. Do tego jajko i posmażona cebulka. Niektórzy dolewają również odrobinę wody lub rosołu do mięsa, aby kotlety były jeszcze bardziej soczyste.

My mamy jednak dużo lepszy pomysł. Wystarczy, że wykorzystasz sezonowe warzywo. Starta na tartce cukinia sprawi, że tradycyjne mielone zamienią się w kulinarne dzieło sztuki. Dzięki temu tajemnemu składnikowi kotlety będą wyjątkowo soczyste i miękkie. Chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak? Dodaj pokruszony kozi ser.

Kotlety mielone z cukinią - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 200 g cukinii
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • mleko
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mięso przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Cukinię zetrzyj razem ze skórką na tarce na dużych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do mięsa.
  3. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i dodaj do mięsa. Wbij jajko. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i również dodaj do mięsa.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i wyrób masę.
  5. Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzej olej, układaj kotlety i smaż na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron.

Kotlety jajeczne. Wspomnienie z PRL-u

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać