Trwa ładowanie...

Sekretny składnik kotletów mielonych. Wyjdą wyjątkowo pulchne i soczyste

Ile domów, tyle przepisów na mielone. Do tradycyjnych kotletów najczęściej dodajemy podsmażoną cebulkę, jajko i namoczoną w mleku kajzerkę lub bułkę tartą. Zdarza się jednak, że mielone wychodzą twarde i suche. Jak tego uniknąć? Wystarczy dodać do mięsa jeden zaskakujący składnik. Zapewniamy, że twoja rodzina pokocha te kotlety.

Doskonałe połączenie mięsa mielonego i cukiniiDoskonałe połączenie mięsa mielonego i cukiniiŹródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Aby kotlety mielone wyszły smaczne, musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Bez względu na to, czy używamy mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego, unikajmy mielonego "z tacki". Dużo lepszym rozwiązaniem jest kupienie kawałka mięsa i zmielenie go w domu lub w sklepie na naszych oczach. Wówczas mamy pewność, co tak naprawdę trafi do naszych kotletów.

Nie warto przesadzać z przyprawami. Wystarczy jedynie odrobina soli i świeżo mielonego pieprzu. Aby mielone były pulchne i miękkie, dodajemy do środka namoczoną w mleku kajzerkę lub 1-2 łyżki bułki tartej. Do tego jajko i posmażona cebulka. Niektórzy dolewają również odrobinę wody lub rosołu do mięsa, aby kotlety były jeszcze bardziej soczyste.

My mamy jednak dużo lepszy pomysł. Wystarczy, że wykorzystasz sezonowe warzywo. Starta na tartce cukinia sprawi, że tradycyjne mielone zamienią się w kulinarne dzieło sztuki. Dzięki temu tajemnemu składnikowi kotlety będą wyjątkowo soczyste i miękkie. Chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak? Dodaj pokruszony kozi ser.

Kotlety mielone z cukinią - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 200 g cukinii
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • mleko
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mięso przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Cukinię zetrzyj razem ze skórką na tarce na dużych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do mięsa.
  3. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i dodaj do mięsa. Wbij jajko. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i również dodaj do mięsa.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i wyrób masę.
  5. Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzej olej, układaj kotlety i smaż na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron.

Kotlety jajeczne. Wspomnienie z PRL-u

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj