Sentymentalny wtorek: kotlet pożarski

Drobiowe mielone mięso smażone na złoto z dodatkiem białek było kiedyś jednym z ulubionych dań wybieranych w polskich restauracjach. Obecnie przepis ten został trochę zapomniany. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przypominamy więc drobiowe kotlety pożarskie, bądź jak kto woli kotlety Pożarskiego.

Sentymentalny wtorek: kotlet pożarski
Źródło zdjęć: © 123RF

Chociaż niegdyś kotlet pożarski był modną potrawą na polskich stołach, dziś to jeden z zapomnianych klasyków. Nie ma nawet jednego oficjalnego przepisu na te drobiowe kotlety. Historycy nie są też zgodni co do ich nazwy i okoliczności powstania. Obecnie funkcjonują dwie: kotlet pożarski i kotlet Pożarskiego. W zagranicznych restauracjach spotkamy się najprawdopodobniej z tą drugą wersją, czyli "Pozharsky cutlet”.

Najprawdopodobniej danie to pojawiło się na terenach dawnego zaboru rosyjskiego w drugiej połowie XIX wieku. Źródła podają, że już wtedy było ono serwowane w warszawskich restauracjach. I chociaż moment pojawienia się w menu drobiowych kotletów stosunkowo łatwo określić, więcej problemów przysparza geneza samej nazwy. Jedna z teorii mówi o tym, że pochodzi od nazwiska polskiego lekarza Pomiana-Pożarskiego, który po powstaniu styczniowym został zesłany na Sybir, skąd uciekł do Francji. Nad Sekwaną założył polską restaurację, w której serwował właśnie tak przygotowane kotlety.

Z kolei według innych źródeł kotlety te pochodzą z kuchni rosyjskiej. Jedna z teorii głosi, że danie to zostało nazwane na cześć bojara Dymitra Pożarskiego, który w 1612 roku dowodził rosyjską armią odpierającą wojsko polskie. Według innej historii car Mikołaj I odwiedził karczmę Pożarskiego. Potrawa tak smakowała władcy, że rozkazał sprowadzić ją na carski dwór. Możemy też spotkać się ze zmodyfikowaną wersji tej historii. Otóż, inna legenda opowiada o biednym tajemniczym podróżniku, który przybył do karczmy Pożarskiego i dał mu w zamian za nocleg przepis na drobiowe kotlety, dzięki którym karczmarz został bardzo bogaty.

Kotlety pożarskie możemy spotkać w różnych wersjach. Najczęściej są zrobione z mielonego mięsa kurczaka – piersi lub udek. W niektórych przepisach mielone drobiowe mięso łączy się też z cielęciną. Jednak istotnymi elementami, które zawsze powinny wystąpić w tej potrawie są pszenna bułka moczona w mleku i białka, które nadają kotlety puszystość i lekkość.

Przepis na kotlet pożarski

*Składniki: *

  • filet z piersi kurczaka
  • 1 pszenna bułka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml mleka
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane

Przygotowanie: filet z piersi kurczaka mielimy. Rozbijamy jajka. Żółtka ucieramy na gładką masę razem z 2 łyżkami masła. Białka ubijamy na sztywną pianę. Bułkę moczymy w mleku i mielimy. Żółtka, białka i bułkę dodajemy do mięsa razem z natką pietruszki, po czym całość doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety. Następnie obtaczamy je w roztrzepanym żółtku i bułce tartej.Smażymy na klarowanym maśle do momentu, aż po obu stronach będą miały chrupiącą złotą panierkę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam