Sentymentalny wtorek: kotlet pożarski

Drobiowe mielone mięso smażone na złoto z dodatkiem białek było kiedyś jednym z ulubionych dań wybieranych w polskich restauracjach. Obecnie przepis ten został trochę zapomniany. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przypominamy więc drobiowe kotlety pożarskie, bądź jak kto woli kotlety Pożarskiego.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Chociaż niegdyś kotlet pożarski był modną potrawą na polskich stołach, dziś to jeden z zapomnianych klasyków. Nie ma nawet jednego oficjalnego przepisu na te drobiowe kotlety. Historycy nie są też zgodni co do ich nazwy i okoliczności powstania. Obecnie funkcjonują dwie: kotlet pożarski i kotlet Pożarskiego. W zagranicznych restauracjach spotkamy się najprawdopodobniej z tą drugą wersją, czyli "Pozharsky cutlet”.

Najprawdopodobniej danie to pojawiło się na terenach dawnego zaboru rosyjskiego w drugiej połowie XIX wieku. Źródła podają, że już wtedy było ono serwowane w warszawskich restauracjach. I chociaż moment pojawienia się w menu drobiowych kotletów stosunkowo łatwo określić, więcej problemów przysparza geneza samej nazwy. Jedna z teorii mówi o tym, że pochodzi od nazwiska polskiego lekarza Pomiana-Pożarskiego, który po powstaniu styczniowym został zesłany na Sybir, skąd uciekł do Francji. Nad Sekwaną założył polską restaurację, w której serwował właśnie tak przygotowane kotlety.

Z kolei według innych źródeł kotlety te pochodzą z kuchni rosyjskiej. Jedna z teorii głosi, że danie to zostało nazwane na cześć bojara Dymitra Pożarskiego, który w 1612 roku dowodził rosyjską armią odpierającą wojsko polskie. Według innej historii car Mikołaj I odwiedził karczmę Pożarskiego. Potrawa tak smakowała władcy, że rozkazał sprowadzić ją na carski dwór. Możemy też spotkać się ze zmodyfikowaną wersji tej historii. Otóż, inna legenda opowiada o biednym tajemniczym podróżniku, który przybył do karczmy Pożarskiego i dał mu w zamian za nocleg przepis na drobiowe kotlety, dzięki którym karczmarz został bardzo bogaty.

Kotlety pożarskie możemy spotkać w różnych wersjach. Najczęściej są zrobione z mielonego mięsa kurczaka – piersi lub udek. W niektórych przepisach mielone drobiowe mięso łączy się też z cielęciną. Jednak istotnymi elementami, które zawsze powinny wystąpić w tej potrawie są pszenna bułka moczona w mleku i białka, które nadają kotlety puszystość i lekkość.

Przepis na kotlet pożarski

*Składniki: *

  • filet z piersi kurczaka
  • 1 pszenna bułka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml mleka
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane

Przygotowanie: filet z piersi kurczaka mielimy. Rozbijamy jajka. Żółtka ucieramy na gładką masę razem z 2 łyżkami masła. Białka ubijamy na sztywną pianę. Bułkę moczymy w mleku i mielimy. Żółtka, białka i bułkę dodajemy do mięsa razem z natką pietruszki, po czym całość doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety. Następnie obtaczamy je w roztrzepanym żółtku i bułce tartej.Smażymy na klarowanym maśle do momentu, aż po obu stronach będą miały chrupiącą złotą panierkę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru