Schab w sosie własnym. Najprostszy sposób na soczysty schab

Schab w sosie własnym to propozycja na codzienny, szybki obiad dla zabieganych. Jego siła tkwi w prostocie – ten przepis to zaledwie kilka składników. Warto jednak wiedzieć, że poniższą recepturę można dowolnie rozbudowywać, tworząc pyszne, autorskie dania z ulubionymi dodatkami.

Schab w sosie własnymSchab w sosie własnym
Karolina Rozmus

Składniki

  • 500 g schabu
  • 750 ml bulionu wołowego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego lub oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól i pieprz, łyżeczka majeranku, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

Przepis

  • Schab pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Plastry schabu oprószyć równomiernie mąką, a na patelni rozgrzać smalec.
  • Gdy tłuszcz będzie gorący, układać na nim plastry mięsa. Zrumienić je dość mocno i przełożyć do rondla.
  • Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę, a gdy się zeszkli, wrzucić wszystkie przyprawy i zalać niewielką ilością bulionu (około 200-250 ml).
  • Zagotować i dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć wszystko do rondla z mięsem.
  • Uzupełnić płyn resztą bulionu, dodać musztardę i zagotować.
  • Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • Ilość płynu powinna zredukować się o połowę i pod wpływem zasmażonej mąki zgęstnieć. Jeśli tak się nie stanie, można 1 łyżeczkę mąki rozrobić z gorącym sosem i dodać z powrotem do rondla. To powinno zagęścić sos.

Przepis

Schab w sosie własnym można podawać z ziemniakami, kaszą, a nawet z makaronem.
Gdy mięso robi się miękkie, można do sosu dodać jarzyny – mrożone słupki włoszczyzny, startą na tarce marchew lub seler, mrożony zielony groszek czy usmażone grzyby lub pieczarki. Możliwości jest nieskończenie wiele, należy tylko pamiętać, by dostosować moment dodania do sosu warzyw do czasu ich gotowania.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce