WAŻNE
TERAZ

Tusk o manewrach Rosji na Białorusi: "Zamkniemy granicę"

Schab w sosie musztardowym. Kruchy i aromatyczny smak klasyki

Schab w sosie musztardowym robi się niemal sam – pieczony w piekarniku z dodatkiem śmietany, bulionu i musztardy. Mimo że jest prosty w wykonaniu, to smakuje wykwintnie i wyjątkowo.

Schab w sosie musztardowymSchab w sosie musztardowym
Karolina Rozmus

Składniki

  • 800 g schabu
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej (lub rosyjskiej dla amatorów pikantnych smaków)
  • 250 ml kremówki
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka sosu sojowego, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki tymianku, łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry

Przepis

  • Mięso obrać z błon, oczyścić i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Cebulę obrać i pokroić w pióra.
  • Każdy plaster schabu oprószyć przyprawami i obsmażyć krótko na rozgrzanym oleju wraz z cebulą.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Na tę samą patelnię, na której smażył się schab, wsypać mąkę, przesmażyć i zalać bulionem. Delikatnie zeskrobać wszystko z dna patelni i wymieszać, aż powstanie delikatny sos. Dołożyć do niego musztardę, a na koniec rozkłóconą w ciepłym sosie kremówkę.
  • Podgrzać śmietanę z sosem i zanim się zagotuje, zdjąć z palnika.
  • Sosem polać schab z cebulą, nakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez około 1 godzinę, aż mięso stanie się kruche. W połowie pieczenia można zdjąć folię, by odparować nadmiar płynów.

Przepis

Podawać z sałatą i chrupiącymi dodatkami w postaci rzodkiewki, ogórków i kiełków.
Do tego pasuje bagietka czosnkowa lub ciabatta, czy też – w wersji klasycznej – gotowane ziemniaki.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne