Schab duszony w aromatycznym sosie. Palce lizać

Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe w panierce? Mamy świetny pomysł na duszony schab w ciemnym sosie. Do sosu warto dodać konserwowe ogórki. Wspaniale przełamują smak i nadają daniu niepowtarzalnego charakteru. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Schab duszony w aromatycznym sosie. Palce lizaćSchab duszony w aromatycznym sosie. Palce lizać
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g schabu bez kości
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 czubate łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 3 łyżki smalcu lub oleju
  • 200 g korniszonów
  • sól do smaku

Przepis

  • Schab oczyszczamy z błon i kroimy na plastry, a następnie w paseczki.
  • Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Mąkę mieszamy ze świeżo mielonym pieprzem. Mieszanką obtaczamy mięso.
  • Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy mięso i obsmażamy na złoty kolor.
  • Kiedy mięso będzie podsmażone, dodajemy cebulę i smażymy przez około 1 minutę. Następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę smażymy.
  • Dodajemy czosnek, wlewamy gorącą wodę, solimy i mieszamy. Przykrywamy patelnię i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • Ogórki konserwowe kroimy w grubszą kostkę lub wzdłuż. Przekładamy do mięsa i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty na niedużym ogniu.
  • Podajemy z ziemniakami z wody lub puree i ulubioną surówką.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja