Sandacz pieczony w soli z kiszonym selerem i polentą

Janusz Fic przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z ryb. Wśród nich znalazła się wyjątkowo efektowna potrawa - sandacz pieczony w soli z kiszonym selerem i polentą.

Janusz Fic przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z ryb. Wśród nich znalazła się wyjątkowo efektowna potrawa - sandacz pieczony w soli z kiszonym selerem i polentą.

Składniki:
1 kg selera (korzeń)
1 l wody
20 g soli
200 g kaszy kukurydzianej
20 g masła
250 ml mleka
sól
sandacz cały oczyszczony
1 kg soli
1 szklanka wody
natka pietruszki
cząstki cytryny

Przygotowanie:
Seler obieramy, kroimy w cienkie plastry. Zagotowujemy wodę z solą. Odstawiamy i czekamy, aż woda wystygnie do temperatury pokojowej. W słoiku układamy plastry selera, zalewamy wodą, zakręcamy i odstawiamy na 5 dni w ciepłe miejsce. Do garnka wsypujemy kaszę kukurydzianą, zalewamy mlekiem. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min., cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy masło. Możemy też dodać ser dojrzewający. Do wody wsypujemy sól, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cienką warstwę masy solnej. Rybę faszerujemy natką pietruszki i cząstkami cytryny. Na soli układamy rybę. Przykrywamy pozostałą częścią masy solnej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. godzinę. Po upieczeniu rozbijamy skorupę solną.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się