Sandacz pieczony w soli z kiszonym selerem i polentą
Janusz Fic przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z ryb. Wśród nich znalazła się wyjątkowo efektowna potrawa - sandacz pieczony w soli z kiszonym selerem i polentą.
Składniki:
1 kg selera (korzeń)
1 l wody
20 g soli
200 g kaszy kukurydzianej
20 g masła
250 ml mleka
sól
sandacz cały oczyszczony
1 kg soli
1 szklanka wody
natka pietruszki
cząstki cytryny
Przygotowanie:
Seler obieramy, kroimy w cienkie plastry. Zagotowujemy wodę z solą. Odstawiamy i czekamy, aż woda wystygnie do temperatury pokojowej. W słoiku układamy plastry selera, zalewamy wodą, zakręcamy i odstawiamy na 5 dni w ciepłe miejsce. Do garnka wsypujemy kaszę kukurydzianą, zalewamy mlekiem. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min., cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy masło. Możemy też dodać ser dojrzewający. Do wody wsypujemy sól, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cienką warstwę masy solnej. Rybę faszerujemy natką pietruszki i cząstkami cytryny. Na soli układamy rybę. Przykrywamy pozostałą częścią masy solnej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. godzinę. Po upieczeniu rozbijamy skorupę solną.