Trwa ładowanie...

Sandacz pieczony w soli z kiszonym selerem i polentą

Janusz Fic przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z ryb. Wśród nich znalazła się wyjątkowo efektowna potrawa - sandacz pieczony w soli z kiszonym selerem i polentą.

d1w96qe
d1w96qe

Janusz Fic przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z ryb. Wśród nich znalazła się wyjątkowo efektowna potrawa - sandacz pieczony w soli z kiszonym selerem i polentą.

Składniki:
1 kg selera (korzeń)
1 l wody
20 g soli
200 g kaszy kukurydzianej
20 g masła
250 ml mleka
sól
sandacz cały oczyszczony
1 kg soli
1 szklanka wody
natka pietruszki
cząstki cytryny

Przygotowanie:
Seler obieramy, kroimy w cienkie plastry. Zagotowujemy wodę z solą. Odstawiamy i czekamy, aż woda wystygnie do temperatury pokojowej. W słoiku układamy plastry selera, zalewamy wodą, zakręcamy i odstawiamy na 5 dni w ciepłe miejsce. Do garnka wsypujemy kaszę kukurydzianą, zalewamy mlekiem. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min., cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy masło. Możemy też dodać ser dojrzewający. Do wody wsypujemy sól, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cienką warstwę masy solnej. Rybę faszerujemy natką pietruszki i cząstkami cytryny. Na soli układamy rybę. Przykrywamy pozostałą częścią masy solnej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. godzinę. Po upieczeniu rozbijamy skorupę solną.

d1w96qe
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w96qe
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj