Sandacz

Sandacz to ryba chuda i wyjątkowo smaczna. Należy do gatunku okoniowatych. Delikatne, białe mięso sandacza to przysmak dorosłych i dzieci.

Obok łososia i węgorza należy do najcenniejszych polskich ryb słodkowodnych. Jego białe mięso jest jędrne, delikatne i wyborne w smaku, szczególnie jeśli rybę złowiono jesienią lub zimą.

Sandacz znalazł dosyć szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ rybę tę można zarówno usmażyć na patelni, upiec w piekarniku, jak i ugotować na parze. Wspomniana ryba idealnie komponuje się z gotowanymi warzywami, kaszą, ziemniakami, a także przeróżnymi sosami. Delikatne mięso sandacza nadaje się do zrobienia kotlecików rybnych czy zapiekanki. Ponadto można sandacza wykorzystać do przygotowania zupy rybnej.

Z uwagi na zawartość pełnowartościowego białka warto tę rybę włączyć do swojego codziennego menu. Sandacz to ryba, która nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, jednak można znaleźć w niej nieznaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają niezwykle korzystnie na nasz układ sercowo-naczyniowy. w sandaczu można również znaleźć witaminę B12, witaminę D oraz selen.

Witamina B12 bierze czynny udział w produkcji czerwonych krwinek, jednak nie można jej znaleźć niestety w zbyt wielu produktach spożywczych. Witamina D odpowiada za mocne i zdrowe kości, a jej niedobór może doprowadzić do rozwoju osteoporozy. Najlepszym źródłem tej witaminy jest oczywiście słońce, jednak w okresie zimowym można ją znaleźć wyłącznie w rybach, a sandacz stanowi bardzo dobre jej źródło. Jeśli chodzi natomiast o selen, to pomaga on chronić czerwone krwinki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, wzmacniając przy okazji odporność organizmu.

Sandacz występuje w jeziorach, zbiornikach zaporowych, średnich i dużych nizinnych rzekach, wyrobiskach oraz w płytkich wodach przybrzeżnych Bałtyku. Preferuje głębokie, mętne wody o twardym, piaszczystym, żwirowatym bądź gliniastym dnie. Jest wrażliwy na niedobór tlenu. W naszym kraju występuje powszechnie w środkowych i dolnych biegach rzek, słodkawych zatokach i zalewach przymorskich oraz w jeziorach. Hoduje się go w sztucznych stawach.

Tak Magda Gessler uczyła gotować 21 lat temu

Tak Magda Gessler uczyła gotować 21 lat temu

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Dziecinnie proste przepisy dla każdego

Dziecinnie proste przepisy dla każdego

Karolina Wójciga Karolina Wójciga
Jesienne menu z dynią w roli głównej

Jesienne menu z dynią w roli głównej