Sałatki według przepisów Magdy Gessler. 3 propozycje
Magda Gessler to nie tylko popularna restauratorka, ale również i kucharka. Fani chętnie inspirują się jej przepisami, dlatego podsuwamy wam kilka pomysłów na sałatki jej autorstwa.
Sałatki Magdy Gessler
Magda Gessler często podkreśla, że priorytetem dobrej potrawy jest użycie odpowiednich przypraw oraz świeżych składników. Restauratorka poleca swoim fanom kilka sałatkowych wariacji.
Sałatka Caprese
1 opakowanie pomidorków koktajlowych, 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach, 2 garście rukoli, czarne oliwki, oliwa extra virgin oraz świeżo zmielony pieprz i sól morska.
Rukolę należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie wyłożyć na talerze. Później pomidorki, kulki mozzarelli i oliwki ułożyć na rukoli. Polać oliwą i posypać obficie pieprzem i solą.
Z bazylią i truskawkami
1 pęczek bazylii, kilka truskawek, garść włoskich orzechów, 1 opakowanie koziego twarogu, 3 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy z oliwek.
Oderwać listki od gałązek bazylii i rozłożyć na talerzach. Następnie pokroić truskawki w plasterki i położyć na bazylii. Później pokruszyć kozi ser i polać sałatkę sosem z octu balsamicznego i oliwy z oliwek.
Sałatka Iwowska
8 filetów śledziowych w oleju, 8 buraków, 4 ziemniaki, 1 seler, 8 ogórków kiszonych, 4 jabłka, 4 marchewek, 1 cebula, 1 mały słoik marynowanych grzybków, 1 mały słoik kaparów, szczypior, sok z cytryny, 2 szklanki kwaśnej śmietany, pół słoiczka ostrej musztardy, sól, pieprz i cukier.
Ziemniaki, buraki, marchew i selera ugotować bez obierania. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paseczki. Cebulę posiekać. Grzyby odsączyć i również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki - oprócz ziemniaków i śledzi - wymieszać. Na końcu dodać te ostatnie. Skropić sokiem z cytryny. Następnie wymieszać śmietanę z musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać szczypiorem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl