Sałatki według przepisów Magdy Gessler. 3 propozycje

Magda Gessler to nie tylko popularna restauratorka, ale również i kucharka. Fani chętnie inspirują się jej przepisami, dlatego podsuwamy wam kilka pomysłów na sałatki jej autorstwa.

Magda Gessler uwielbia sałatki
Źródło zdjęć: © East News
Klaudia Stabach

Sałatki Magdy Gessler

Magda Gessler często podkreśla, że priorytetem dobrej potrawy jest użycie odpowiednich przypraw oraz świeżych składników. Restauratorka poleca swoim fanom kilka sałatkowych wariacji.

Sałatka Caprese

1 opakowanie pomidorków koktajlowych, 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach, 2 garście rukoli, czarne oliwki, oliwa extra virgin oraz świeżo zmielony pieprz i sól morska.

Rukolę należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie wyłożyć na talerze. Później pomidorki, kulki mozzarelli i oliwki ułożyć na rukoli. Polać oliwą i posypać obficie pieprzem i solą.

Z bazylią i truskawkami

1 pęczek bazylii, kilka truskawek, garść włoskich orzechów, 1 opakowanie koziego twarogu, 3 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy z oliwek.

Oderwać listki od gałązek bazylii i rozłożyć na talerzach. Następnie pokroić truskawki w plasterki i położyć na bazylii. Później pokruszyć kozi ser i polać sałatkę sosem z octu balsamicznego i oliwy z oliwek.

Sałatka Iwowska

8 filetów śledziowych w oleju, 8 buraków, 4 ziemniaki, 1 seler, 8 ogórków kiszonych, 4 jabłka, 4 marchewek, 1 cebula, 1 mały słoik marynowanych grzybków, 1 mały słoik kaparów, szczypior, sok z cytryny, 2 szklanki kwaśnej śmietany, pół słoiczka ostrej musztardy, sól, pieprz i cukier.

Ziemniaki, buraki, marchew i selera ugotować bez obierania. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paseczki. Cebulę posiekać. Grzyby odsączyć i również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki - oprócz ziemniaków i śledzi - wymieszać. Na końcu dodać te ostatnie. Skropić sokiem z cytryny. Następnie wymieszać śmietanę z musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać szczypiorem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów