Sałatki według przepisów Magdy Gessler. 3 propozycje

Magda Gessler to nie tylko popularna restauratorka, ale również i kucharka. Fani chętnie inspirują się jej przepisami, dlatego podsuwamy wam kilka pomysłów na sałatki jej autorstwa.

Magda Gessler uwielbia sałatki
Źródło zdjęć: © East News
Klaudia Stabach

Sałatki Magdy Gessler

Magda Gessler często podkreśla, że priorytetem dobrej potrawy jest użycie odpowiednich przypraw oraz świeżych składników. Restauratorka poleca swoim fanom kilka sałatkowych wariacji.

Sałatka Caprese

1 opakowanie pomidorków koktajlowych, 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach, 2 garście rukoli, czarne oliwki, oliwa extra virgin oraz świeżo zmielony pieprz i sól morska.

Rukolę należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie wyłożyć na talerze. Później pomidorki, kulki mozzarelli i oliwki ułożyć na rukoli. Polać oliwą i posypać obficie pieprzem i solą.

Z bazylią i truskawkami

1 pęczek bazylii, kilka truskawek, garść włoskich orzechów, 1 opakowanie koziego twarogu, 3 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy z oliwek.

Oderwać listki od gałązek bazylii i rozłożyć na talerzach. Następnie pokroić truskawki w plasterki i położyć na bazylii. Później pokruszyć kozi ser i polać sałatkę sosem z octu balsamicznego i oliwy z oliwek.

Sałatka Iwowska

8 filetów śledziowych w oleju, 8 buraków, 4 ziemniaki, 1 seler, 8 ogórków kiszonych, 4 jabłka, 4 marchewek, 1 cebula, 1 mały słoik marynowanych grzybków, 1 mały słoik kaparów, szczypior, sok z cytryny, 2 szklanki kwaśnej śmietany, pół słoiczka ostrej musztardy, sól, pieprz i cukier.

Ziemniaki, buraki, marchew i selera ugotować bez obierania. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paseczki. Cebulę posiekać. Grzyby odsączyć i również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki - oprócz ziemniaków i śledzi - wymieszać. Na końcu dodać te ostatnie. Skropić sokiem z cytryny. Następnie wymieszać śmietanę z musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać szczypiorem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości