Sałatki i surówki niskokaloryczne

Sałatki i surówki niskokaloryczne

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

S*ałatki i surówki niskokaloryczne*

Surówka z cykorii

- 20-30 dag cykorii

- 5-6 łyżek rzeżuchy

- kubek jogurtu

- sok z cytryny

- sól

Cykorię starannie umyć i podzielić na listki. Pokroić w tzw. makaronik i wymieszać z jogurtem oraz posiekaną rzeżuchą. Pokropić sokiem z cytryny i przyprawić do smaku solą. Surówka zawiera około 140 kalorii. Podawać do jajek, ryb lub mięsa.

Surówka z kapusty pekińskiej

- 30-40 dag kapusty pekińskiej

- jabłko

- kubek jogurtu

- pół łyżeczki musztardy

- pół żółtka (surowego)

- 4-5 natki pietruszki ewentualnie szczypiorku

- sól

- pieprz

- sok z cytryny ewentualnie ocet winny

Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych liści, pozostałe liście oddzielić nacinając u nasady i starannie umyć je pod bieżącą wodą, odsączyć. Żółtko rozetrzeć z musztardą, dodać jogurt, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Liście kapusty po odsączeniu pokroić w tzw. makaronik i w miarę krojenia łączyć z sosem jogurtowym. Dodać jabłko - obrane i starte na tarce z dużymi otworami. Delikatnie wymieszać. Posypać zieleniną. Surówka dostarczy nam tylko 220 kalorii.

Sałatka z kiszonej kapusty

- 30 dag kiszonej kapusty

- mała cebulka

- 2-3 łyżki majonezu

- cukier

- pieprz

Cebulkę drobno posiekać. Kapustę odsączyć z nadmiaru kwasu i nieco drobniej pokroić. Wymieszać z pokrojoną cebulką i majonezem. Doprawić pieprzem i cukrem do smaku. Surówka ma 340 kalorii.

Sałatka z porów

- pół kg porów

- łyżka oleju

- sól

- pieprz

- sok z cytryny

Pory bardzo dokładnie oczyścić. Usunąć uszkodzone liście. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i włożyć do osolonego wrzątku. Po ugotowaniu i ostudzeniu - odcedzić i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce, oprószyć pieprzem i skropić sokiem cytrynowym i oliwą lub olejem. Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać na zimno do potraw gorących - pieczonej ryby lub duszonego mięsa. Sałatka zawiera ok. 220 kalorii.

Sałatka z cykorii

- 15 dag cykorii

- 20 dag pora

- duże jabłko

- 2 łyżki oleju sojowego lub oliwy

- jogurt

- sok z cytryny

- sól

- pieprz

- cukier

Jogurt przyprawić sokiem cytrynowym, solą, cukrem i pieprzem. Wlać dwie łyżki oleju sojowego lub oliwy i dokładnie wymieszać. Cykorię podzielić na listki, oddzielając uszkodzone. Po dokładnym umyciu i odsączeniu na sicie pociąć w poprzek na 1-2 centymetrowe kawałki. Pora oczyścić, dokładnie umyć i drobno pokroić. Jabłko po obraniu zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystkie składniki wymieszać z sosem jogurtowym i ewentualnie doprawić do smaku. Wartość kaloryczna sałatki nie przekracza 500 kalorii.

MWM

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości