Trwa ładowanie...
d2bs4h7

Sałatka z tuńczykiem. Ze stołu znika jako pierwsza

Przepis

Tuńczyk ma delikatny smak. Dlatego świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Jak każda ryba, lubi towarzystwo soku z cytryny lub limonki, czosnek i świeże zioła. Pasują do niego także czarne oliwki, czerwona cebula, ziarna sezamu, ocet balsamiczny, kapary, suszone pomidory.

3.0
(28 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • sałata
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kukurydza konserwowa
  • 4 pomidory
  • oliwki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • łyżeczka octu winnego
  • przyprawa do sałatek
  • pieprz
  • sól
Przepis
  • Sałatę porwać lub pokroić na małe kawałki. Dodać tuńczyka kukurydzę, pokrojowe pomidory oraz oliwki.
  • Można dodać dowolne warzywa, w zależności od gustu i sezonu np: ogórka, paprykę, rzodkiewkę itp.
  • Przygotować sos: do słoika wlać sok z cytryny, ocet winny oraz musztardę i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać przyprawy do sałatek, pieprz i sól i jeszcze raz zamieszać. Na koniec wlać olej, zakręcić słoik i energicznie potrząsnąć
  • Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać.

Przepis dodał użytkownik AnnMarie

Sałatka z tuńczykiem. Ze stołu znika jako pierwsza
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2bs4h7

Podziel się opinią

1
Share
d2bs4h7
d2bs4h7
d2bs4h7
d2bs4h7
Więcej tematów
d2bs4h7