Sałatka z z zielonych pomidorów i papryki na zimę
Zielone pomidory z papryką, cebulą i kapustą, zamknięte w słodko-kwaśnej zalewie to pomysł na zimowe przetwory. Doskonały dodatek do mięs i wędlin. Jak zrobić zrobić sałatkę z zielonych pomidorów do słoików?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg czerwonej oczyszczonej papryki
- 1 kg zielonych pomidorów lub ogórka zielonego
- 1 kg białej kapusty
- 1 kg marchwi
- 0,5 kg cebuli
- 4 łyżki soli
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki oleju
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 dag mielonego pieprzu
Przepis
- Kapustę białą należy skrążać, marchewkę zetrzeć, pomidory (lub ogórek) pokroić na małe kawałki, paprykę również najlepiej na cienkie paski, cebulkę też drobno pokroić.
- Wszystko razem początkowo dać do garnka i dodać sól, ocet, cukier, olej, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.
- Wszystko dusić 45 min, gorące wkładać do słoików i pasteryzować 10 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl