Domowe przetwory z pomidorów

Czerwone, pachnące i bardzo smaczne pomidory to specjał polskich stołów w sezonie letnim. Niestety, kiedy nadchodzi zima, mamy do dyspozycji pomidory, które nie mają ani smaku, ani aromatu… A po co kupować przetwory pomidorowe, jeśli możemy przygotować je samodzielnie jeszcze w sezonie? Tym bardziej że przetworzone pomidory są doskonałym źródłem likopenu, czyli antyoksydantu, którego brakuje w surowych owocach. Oto kilka pomysłów na zamknięcie smaku i zapachu pomidorów w słoikach.

Przetwory z pomidorówPrzetwory z pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiszone pomidorki koktajlowe

Niewielkie pomidorki koktajlowe idealnie nadają się na kiszenie ich w całości. Robi się to bardzo szybko, a potem są niezwykle smaczne.

Składniki:

  • 1 kg pomidorków,

Do każdego słoika:

  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy,
  • 2 liście laurowe,
  • koper,
  • świeży chrzan – korzeń,
  • płaska łyżka soli na 1 litr wody.

Przygotowanie:

  1. Do słoików wkładamy ciasno pomidorki, czosnek, koper, chrzan i przyprawy.
  2. Wodę zagotowujemy z solą, dokładnie mieszamy i zalewamy nią pomidory.
  3. Słoiki dobrze zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Potem przenosimy do chłodniejszej piwnicy lub spiżarki.


Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

Domowy ketchup

Na kanapki, do grillowanych mięs i kiełbasek, do parówek – ketchup można dodawać do wszystkiego, by podkręcić smak potraw! A ten domowy ketchup nie ma sobie równych.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 2 duże cebule,
  • ½ szkl. musztardy,
  • 1/3 szkl. cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 goździk, cynamon, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, ostra papryka, słodka papryka, 5 ziarenek ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe pomidory kroimy na kawałki, cebulę w piórka. Razem podsmażamy je do momentu, aż z pomidorów zacznie schodzić skórka.
  2. Wszystko dokładnie przecieramy przez sito, a następnie gotujemy przez ok. 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  3. Całość odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin albo nawet na całą noc. Potem znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 2 godziny.
  4. Po tym czasie przecier doprawiamy, na końcu dodając cukier, musztardę i ocet. Jeśli konsystencja jeszcze nam nie odpowiada, odparowujemy lub dodajemy nieco wody.
  5. Gorącą masę przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem i czekamy do ostygnięcia. Gotowy ketchup stawiamy w chłodnym miejscu.

Passata pomidorowa

Passata pomidorowa sprawdzi się do dań obiadowych i na śniadania. Można ją dodać do spaghetti, zupy, gołąbków albo lasagne, ale też spełni się w szakszuce. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Pomidory należy umyć i pozbawić ich skórek. Najprościej naciąć je od spodu na krzyż i zanurzyć lub polać wrzątkiem. Potem trzeba usunąć szypułkę.
  2. Tak przygotowane pomidory kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy sól, czosnek i zagotowujemy.
  3. Zmniejszamy ogień tak, by całość lekko bulgotała. Po 5 minutach blendujemy zawartość garnka.
  4. Przelewamy do słoików i mocno zakręcamy. Odstawiamy do góry spodem do ostygnięcia.
Przecier pomidorowy
© Adobe Stock | Andy Millard

Dżem pomidorowy

Jednocześnie słodki i pikantny świetnie nadaje się na kanapki, ale też do pizzy lub zapiekanek. Warto wypróbować dżem z pomidorów.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1/3 szkl. octu winnego,
  • 1/3 szkl. wody,
  • 3 płaskie łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki płatków chili.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy ocet winny i wodę. Wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Pomidory kroimy i wrzucamy do powstałego syropu. Dosypujemy soli i chili. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 3 godziny, często mieszając.
  3. Dżem powinien znacznie się zredukować. Następnie masę przecieramy przez sito i znów podgrzewamy.
  4. Gorący dżem nakładamy w słoiki, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem.

Sałatka z zielonych pomidorów

Przepis przydatny przede wszystkim wtedy, gdy samodzielnie uprawiasz pomidory, a one nie chcą lub nie mogą dojrzewać z powodu zarazy albo późnej pory owocowania. Dzięki takiej sałatce pomidory nie zmarnują się, mimo że nie będą czerwone.

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 3 średnie cebule,
  • 1 łyżeczka soli.

Zalewa:

  • 2,5 szkl. wody,
  • ½ szkl. cukru,
  • ½ szkl. octu,
  • 1 łyżki soli,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka ziarenek gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy i kroimy w dosyć cienkie plastry. Cebule kroimy w krążki i dorzucamy do pomidorów. Wszystko solimy i mieszamy razem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.
  2. Przygotowujemy zalewę. Wszystko razem zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Z pomidorów odlewamy sok, który się z nich wysączył, a zalewamy je zalewą.
  3. Mieszamy i odstawiamy jeszcze na pół godziny. Po tym czasie sałatkę nakładamy w słoiki, które na koniec uzupełniamy zalewą.
  4. Zakręcamy je i pasteryzujemy przez ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Przetwory z pomidorów są smaczne i dają wiele możliwości kulinarnych. Warto samodzielnie wypróbować przynajmniej niektóre przepisy i cieszyć się ich smakiem nie tylko zimą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni