Sałatka z ogórków, pomidorów i śledzi
Przepis na tę sałatkę został po raz pierwszy opublikowany w 1927 roku w "Książce kucharskiej" Idy Plucińskiej. - W 1945/46 Ida Plucińska robiła korektę/poprawki wydania 4 swojej książki z 1945 roku. I przy sałatce z ogórków, pomidorów i śledzi dopisała "szczypiorek" - informuje autorka bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Sałatki
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 2 płaty śledzia solonego
 - 3-4 pomidory
 - 1-2 ogórki świeże lub kiszone
 - 1 dymka ze szczypiorkiem
 - sól, pieprz
 - 1–2 łyżki octu winnego
 - 6 łyżek oleju rzepakowego (w oryginalnym przepisie jest oliwa)
 - cukier
 
Przepis
- Ogórki pokroić w plasterki (Ida Plucińska poleca krojenie w kostkę). Ogórków nie trzeba obierać, o ile mają delikatną skórkę.
 - Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Przekroić na pół, a następnie połówki pomidora na pół i na niezbyt cienkie plasterki.
 - Śledzie pokroić. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Szczypior posiekać.
 - Do miski wrzucić wszystkie składniki sałatki, wymieszać. Do miseczki wlać ocet, mieszając wlewać olej. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
 - Sałatkę polać sosem. Wymieszać.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl