Trwa ładowanie...
d3y8a2m
25-08-2021 10:36

Sałatka z ogórkiem i kurkumą. Warto mieć zapas w spiżarni

Przepis

Marynowane ogórki z kurkumą smakują doskonale. Sprawdzą się na kanapki i jako dodatek do obiadu. Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w kuchni i w medycynie. Kurkumę docenia się przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3y8a2m
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 10 kg ogórków
  • 1 kg marchwi
  • 6 szt. cebuli
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek przyprawy kurkumy

Składniki na zalewę:

  • 2 szk. cukru
  • 3 szk. octu 10 proc.
  • 2 szk. oleju
  • 6 listków laurowych
  • 20 ziaren pieprzu
  • 20 ziaren ziela angielskiego
Przepis
  • Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
  • Cebulę obieramy, kroimy w krążki. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.
  • Wszystkie składniki: ogórki, marchew, cebulę, kurkumę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok.
  • Po 2 godz. przekładamy warzywa do słoików. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.
  • Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C. 9. Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie. Odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka z ogórkiem i kurkumą. Warto mieć zapas w spiżarni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3y8a2m

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y8a2m
d3y8a2m
d3y8a2m
d3y8a2m
Więcej tematów
d3y8a2m