Sałatka z ogórkiem i kurkumą. Warto mieć zapas w spiżarni
Marynowane ogórki z kurkumą smakują doskonale. Sprawdzą się na kanapki i jako dodatek do obiadu. Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w kuchni i w medycynie. Kurkumę docenia się przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Składniki na zalewę:
- 2 szk. cukru
- 3 szk. octu 10 proc.
- 2 szk. oleju
- 6 listków laurowych
- 20 ziaren pieprzu
- 20 ziaren ziela angielskiego
Przepis
- Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
- Cebulę obieramy, kroimy w krążki. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.
- Wszystkie składniki: ogórki, marchew, cebulę, kurkumę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok.
- Po 2 godz. przekładamy warzywa do słoików. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.
- Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C. 9. Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie. Odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl