Sałatka z kurczakiem i morelami. Prosty pomysł na kolację

Prosta, ale bardzo smaczna sałatka z kurczakiem i morelami. Sprawdzi się na kolację lub obiad do pracy.

Sałatka z kurczakiem i morelamiSałatka z kurczakiem i morelami

Składniki

  • kilka dużych liści zielonej sałaty
  • 200–220 g wędzonego kurczaka
  • 6 moreli
  • garść malin, porzeczek lub jeżyn
  • 2 gałązki koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie szczypta ostrej papryki mielonej

Przepis

  • Morele umyj, osusz i usuń z nich pestki.
  • Maliny lub jeżyny opłucz i osusz.
  • Olej wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny lub octem. Dodaj niewielką ilość soli, ewentualnie paprykę.
  • Koperek posiekaj.
  • Liście sałaty porwij i wsyp do miski.
  • Dodaj pokrojonego kurczaka i morele.
  • Posyp malinami, koperkiem, oprósz delikatnie pieprzem i skrop sosem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości