Trwa ładowanie...
d4e35ip
25-10-2018 15:24

Sałatka z grzybów i świeżych ziół. Idealna jako dodatek do obiadu

Przepis

Zupa grzybowa, risotto z dodatkiem podgrzybków i jajecznica z kurkami to jedne z ulubionych jesiennych potraw z wykorzystaniem grzybów. Tym razem odchodzimy od klasyki. Orzeźwiająca sałatka grzybowa z orientalnym dressingiem trafi w gusta niejednego miłośnika leśnych skarbów.

d4e35ip
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Sałatka:

  • pół kilograma oczyszczonych grzybów (boczniaków, portobello, zwykłych pieczarek lub innych, według uznania)
  • ¼ kubka szalotki, drobno posiekanej
  • ¼ kubka świeżej mięty
  • ¼ kubka natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców

Dressing:

  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego lub tamari
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka startego czosnku
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli
  • 1,5 łyżki tartego imbiru
  • 3 łyżeczki skórki z cytryny i limonki
Przepis

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu. Pokrój grzyby i polej je łyżką oliwy, całość wymieszaj. Smaż grzyby przez kilka minut, żeby zmiękły. Przypraw solą i pieprzem, a następnie odstaw do wystudzenia.

W niewielkim rondlu wymieszaj wszystkie składniki do przygotowania dressingu. Podgrzej je na niewielkim ogniu przez pół minuty, cały czas mieszając.

Wymieszaj grzyby z miętą, natką pietruszki i szalotką. Całość polej dressingiem i połącz wszystkie składniki. Podawaj z sałatą i bagietką czosnkową.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka z grzybów i świeżych ziół. Idealna jako dodatek do obiadu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4e35ip
d4e35ip
d4e35ip
d4e35ip
Więcej tematów
d4e35ip