WP

Sałatka z grzybów i świeżych ziół. Idealna jako dodatek do obiadu - Przepis

Trwa ładowanie...
Sałatka grzybowa z cytrusowym dressingiem 123RF
Podziel się

Zupa grzybowa, risotto z dodatkiem podgrzybków i jajecznica z kurkami to jedne z ulubionych jesiennych potraw z wykorzystaniem grzybów. Tym razem odchodzimy od klasyki. Orzeźwiająca sałatka grzybowa z orientalnym dressingiem trafi w gusta niejednego miłośnika leśnych skarbów.

Składniki

Sałatka:

  • pół kilograma oczyszczonych grzybów (boczniaków, portobello, zwykłych pieczarek lub innych, według uznania)
  • ¼ kubka szalotki, drobno posiekanej
  • ¼ kubka świeżej mięty
  • ¼ kubka natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców

Dressing:

  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego lub tamari
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka startego czosnku
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli
  • 1,5 łyżki tartego imbiru
  • 3 łyżeczki skórki z cytryny i limonki
Przepis

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu. Pokrój grzyby i polej je łyżką oliwy, całość wymieszaj. Smaż grzyby przez kilka minut, żeby zmiękły. Przypraw solą i pieprzem, a następnie odstaw do wystudzenia.

WP

W niewielkim rondlu wymieszaj wszystkie składniki do przygotowania dressingu. Podgrzej je na niewielkim ogniu przez pół minuty, cały czas mieszając.

Wymieszaj grzyby z miętą, natką pietruszki i szalotką. Całość polej dressingiem i połącz wszystkie składniki. Podawaj z sałatą i bagietką czosnkową.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP