Sałatka z grillowanym kurczakiem

Smaczna i szybka sałatka z grillowanym kurczakiem, grzankami i parmezanem. Do tego aromatyczny majonezowy sos. Klasyka gatunku. Przepis znajdziecie w najnowszej książce Roberta Sowy.

Sałatka z grillowanym kurczakiemSałatka z grillowanym kurczakiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki:
• 1 pierś z kurczaka
• 1 sałata rzymska
• 1 mix kolorowych sałat
• 80 g sera salami

Składniki

Marynata:
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 2 łyżeczki musztardy czosnkowej
• 1 łyżka sosu sojowego
Do smaku: pikantna przyprawa do kurczaka

Składniki

Grzanki:
• 2 kromki pieczywa tostowego
• 2 ząbki czosnku
• ½ papryczki chili
• 1 opakowanie przyprawy do bruschetty i dań kuchni włoskiej
• 1 łyżka masła

Składniki

Sos:
• 2 łyżki majonezu
• 6 filetów anchois
• 100 ml kefiru
• 2 łyżki tartego parmezanu
Do smaku: pieprz biały mielony
Do dekoracji: szczypiorek

Przepis

  • Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Następnie przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę czosnkową oraz sos sojowy, całość doprawiamy do smaku pikantną przyprawą do kurczaka, a potem mieszamy składniki.
  • Wkładamy mięso do marynaty i dokładnie je w niej obtaczamy. Odstawiamy kurczaka na minimum pół godziny, aby mięso przeszło aromatem marynaty.
  • Do drugiej miski dodajemy majonez. Siekamy anchois na mniejsze kawałki i wrzucamy je do naczynia. Do reszty składników wlewamy kefir i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy do sosu tarty parmezan i doprawiamy całość białym pieprzem, po czym łączymy składniki.
  • Chleb tostowy kroimy w kostkę. Czosnek oraz papryczkę chili siekamy na mniejsze kawałeczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy grzanki, czosnek i chili, składniki doprawiamy przyprawą do bruschetty i dań kuchni włoskiej, podgrzewamy przez chwilę i dodajemy masło. Mieszając, podsmażamy całość przez mniej więcej minutę.
  • Na rozgrzanej ryflowanej patelni grillujemy zamarynowanego kurczaka.
  • Sałatę rzymską wraz z mixem sałat rwiemy na mniejsze części i wrzucamy do miski. Całość polewamy sosem i mieszamy tak, aby wszystkie listki były nim pokryte.
  • Sałatę przekładamy do miski, w której podamy całe danie. Żółty ser kroimy w paseczki, a następnie kładziemy go na wierzch wraz z kurczakiem. Sałatkę posypujemy grzankami i ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita