Sałatka szwabska według Magdy Gessler. Na imprezę i do chleba
Ta sałatka niegdyś budziła i szok, i podziw w programach restauratorki. Dziś zna ją niemal każdy i jest tak słynna, jak sama Magda Gessler. Czemu sałatka szwabska zawdzięcza swą popularność? Ma banalne składniki, ale smak jest nieoczywisty – słodki, kwaśny, słony.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Sałatki
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 300 g mortadeli dobrej jakości
 - 200 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plastry
 - 1 cebula
 - 4 ogórki konserwowe
 - 1 cała papryka konserwowa
 - sos: 2 łyżki musztardy, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta cukru, sól i pieprz, 1 łyżka soku z cytryny
 
Przepis
- Cebulę należy pokroić w cienkie półplasterki i delikatnie posolić, a następnie odstawić na kilka minut.
 - Mortadelę, ogórki i paprykę należy pokroić w długie, cienkie plastry.
 - Wszystkie składniki sałatki wymieszać i polać sosem przygotowanym z oleju, musztardy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu.
 - Odstawić, najlepiej na kilka godzin, do lodówki, by wszystkie smaki połączyły się ze sobą.
 
Przepis
Sałatka występuje w różnych wariantach - wersja z ziemniakami może zastąpić obiad i będzie świetną przystawką podczas imprezy sylwestrowej, a jeżeli zrezygnujemy z ziemniaków, sałatkę można serwować na kromce chleba, np. po śniadania.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl