Sałatka szwabska według Magdy Gessler. Na imprezę i do chleba

Ta sałatka niegdyś budziła i szok, i podziw w programach restauratorki. Dziś zna ją niemal każdy i jest tak słynna, jak sama Magda Gessler. Czemu sałatka szwabska zawdzięcza swą popularność? Ma banalne składniki, ale smak jest nieoczywisty – słodki, kwaśny, słony.

Sałatka szwabskaSałatka szwabska
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 300 g mortadeli dobrej jakości
  • 200 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plastry
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cała papryka konserwowa
  • sos: 2 łyżki musztardy, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta cukru, sól i pieprz, 1 łyżka soku z cytryny

Przepis

  • Cebulę należy pokroić w cienkie półplasterki i delikatnie posolić, a następnie odstawić na kilka minut.
  • Mortadelę, ogórki i paprykę należy pokroić w długie, cienkie plastry.
  • Wszystkie składniki sałatki wymieszać i polać sosem przygotowanym z oleju, musztardy, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu.
  • Odstawić, najlepiej na kilka godzin, do lodówki, by wszystkie smaki połączyły się ze sobą.

Przepis

Sałatka występuje w różnych wariantach - wersja z ziemniakami może zastąpić obiad i będzie świetną przystawką podczas imprezy sylwestrowej, a jeżeli zrezygnujemy z ziemniaków, sałatkę można serwować na kromce chleba, np. po śniadania.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw