Trwa ładowanie...
d2x1mw5
oprac. Katarzyna Gileta

Sałatka śledziowa z porem, papryką i jabłkiem

Przepis

Na wigilijnym stole królują przede wszystkim ryby w najróżniejszym wydaniu. Od smażonego karpia, poprzez rybę po grecku czy w galarecie, aż po sałatki śledziowe. Ela, autorka bloga "Radość kipiąca uśmiechem", proponuje sałatkę śledziową z porem i jabłkiem.

d2x1mw5
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Radość kipiąca uśmiechem
Źródło: Radość kipiąca uśmiechem
Składniki
  • 4 filety śledziowe solone a'la Matjas
  • pół obranego jabłka
  • 1 mały por
  • 3 ogórki kiszone
  • 4 kawałki czerwonej konserwowej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
Przepis
  • Filety moczymy w wodzie około pół godz. lub dłużej. Odcedzamy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki.
  • Pora kroimy w plastry i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy, dodajemy do śledzi.
  • Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, odciskamy z nadmiaru soku.
  • Jabłko też kroimy w drobną kostkę i wszystko dodajemy do sałatki. D
  • oprawiamy pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Majonez wraz z musztardą przekładamy do sałatki i delikatnie mieszamy do połączenia.
  • Najlepiej smakuje następnego dnia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka śledziowa z porem, papryką i jabłkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
Share
d2x1mw5
d2x1mw5
d2x1mw5
d2x1mw5
d2x1mw5
Więcej tematów
d2x1mw5