Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem
Na naszych świątecznych stołach królują m.in. śledzie i sałatki. Małgorzata autorka bloga "Daylicooking", proponuje przepis na sałatkę rybacką, czyli śledzie z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem, z dodatkiem koperku i lekko musztardowego sosu. Ta sałatka naprawdę idealnie pasuje na wigilijny stół.
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Sos:
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany
- 2 łyżeczki ulubionej musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Przepis
- Śledzie wymoczyć, ale niezbyt długo, by nie straciły swojego smaku. Następnie pokroić w paseczki o grubości 3-4 cm.
- Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy i przepłukać lekko na sicie.
- Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej – od razu skropić sokiem z cytryny.
- Koperek opłukać, osuszyć i posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać razem.
- Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać razem do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny według własnego smaku.
- Sałatki nie mieszamy z sosem, ale podajemy osobno.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl