Trwa ładowanie...
d457glw
Małgorzata Kijowska
29-11-2021 10:12

Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem

Przepis

Na naszych świątecznych stołach królują m.in. śledzie i sałatki. Małgorzata autorka bloga "Daylicooking", proponuje przepis na sałatkę rybacką, czyli śledzie z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem, z dodatkiem koperku i lekko musztardowego sosu. Ta sałatka naprawdę idealnie pasuje na wigilijny stół.

d457glw
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 większe jabłko
  • 5-6 pojedynczych filetów śledziowych solonych
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki ulubionej musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Przepis
  • Śledzie wymoczyć, ale niezbyt długo, by nie straciły swojego smaku. Następnie pokroić w paseczki o grubości 3-4 cm.
  • Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy i przepłukać lekko na sicie.
  • Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej – od razu skropić sokiem z cytryny.
  • Koperek opłukać, osuszyć i posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać razem.
  • Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać razem do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny według własnego smaku.
  • Sałatki nie mieszamy z sosem, ale podajemy osobno.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d457glw

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d457glw
d457glw
d457glw
d457glw
Więcej tematów
d457glw