Sałatka królewska z nuggetsami. Na Święta lub sylwestra
Mamy dla was przepis ma elegancką i przepyszną sałatkę, która na pewno będzie królować na świątecznym czy sylwestrowym stole. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Składniki na panierkę:
- 140 g płatków kukurydzianych
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki soli
Składniki na nuggetsy:
- 800 g fileta z kurczaka
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Składniki na sałatkę:
- 1 sałata lodowa
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 ogórek świeży
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- 1 opakowanie mini kuleczek mozzarelli
- 1 pęczek rzodkiewki
- Płatki kukurydziane kruszymy, najlepiej blenderem, dodajemy mąkę, curry oraz sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
- Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę około 4 cm
- Do mięsa wlewamy oliwę z oliwek, wsypujemy paprykę słodką, chili, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
- Do naczynia wlewamy oliwę, miód, ocet, wsypujemy pieprz, zioła oraz sól i dokładnie mieszamy.
- Mięso panierujemy w panierce, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 200 st. C.
- Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki, papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w małe paseczki.
- Ogórka i rzodkiewki myjemy osuszamy, kroimy w pół plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pomidorki koktajlowe, myjemy, osuszamy.
- Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sos, mieszamy. Sałatkę układamy na dnie naczynia, naokoło układamy upieczone nuggetsy i kuleczki mozzarelli.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze