Sałatka jarzynowa. Królowa wśród sałatek
Trudno sobie bez niej wyobrazić rodzinna uroczystość czy świąteczny stół. Sałatka jarzynowa, bo o niej mowa, to klasyka gatunku. W każdym domu jest przygotowywana nieco inaczej. Macie swój patent na sałatkę jarzynową?
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki gotujemy w obierkach na miękko. Jednak tak, aby warzywa zachowały jędrność. Cebulę, jajka i jabłka obieramy.
- Wszystko drobno kroimy i przesypujemy do dużej salaterki. Kukurydzę i groszek odsączamy i przekładamy do pozostałych składników.
- Ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy majonez, musztardę i dokładnie mieszamy.
- Przed podaniem schłodziłam trochę w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl