Sałatka do słoików z ogórkiem i papryką
Prosta do przygotowania, a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami i papryką. Idealna, jako dodatek do mięsa w aromatycznej zalewie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Składniki na zalewę:
- 3 szk. cukru
- 20 szk. wody
- 4 szk. octu 10 proc.
- 6 łyżek soli
- 1 opakowanie kurkumy
Składnik do każdego słoika:
- 1 ząbek czosnku
- 2 plastry cebuli
- ½ łyżeczki gorczycy
- 3 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
Przepis
- Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne plastry. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w podłużne paski.
- Czosnek obieramy, cebulę obieramy, kroimy w krążki i układamy na dnie słoika. Następnie układamy w słoikach ogórki oraz paprykę.
- Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach, dodajemy pieprz, gorczycę oraz ziele angielskie i szczelnie zamykamy słoiki.
- Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C.
- Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl