Trwa ładowanie...
da2b04y
oprac. Katarzyna Gileta

Sałatka do słoików z ogórkiem i papryką

Przepis

Prosta do przygotowania, a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami i papryką. Idealna, jako dodatek do mięsa w aromatycznej zalewie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

da2b04y
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na zalewę:

  • 3 szk. cukru
  • 20 szk. wody
  • 4 szk. octu 10 proc.
  • 6 łyżek soli
  • 1 opakowanie kurkumy

Składnik do każdego słoika:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 plastry cebuli
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
Przepis
  • Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne plastry. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w podłużne paski.
  • Czosnek obieramy, cebulę obieramy, kroimy w krążki i układamy na dnie słoika. Następnie układamy w słoikach ogórki oraz paprykę.
  • Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach, dodajemy pieprz, gorczycę oraz ziele angielskie i szczelnie zamykamy słoiki.
  • Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C.
  • Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka do słoików z ogórkiem i papryką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
da2b04y
da2b04y
da2b04y
da2b04y
da2b04y
Więcej tematów
da2b04y