Sałatka do słoików z ogórkiem i papryką
Prosta do przygotowania, a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami i papryką. Idealna, jako dodatek do mięsa w aromatycznej zalewie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Składniki na zalewę:
- 3 szk. cukru
- 20 szk. wody
- 4 szk. octu 10 proc.
- 6 łyżek soli
- 1 opakowanie kurkumy
Składnik do każdego słoika:
- 1 ząbek czosnku
- 2 plastry cebuli
- ½ łyżeczki gorczycy
- 3 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne plastry. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w podłużne paski.
- Czosnek obieramy, cebulę obieramy, kroimy w krążki i układamy na dnie słoika. Następnie układamy w słoikach ogórki oraz paprykę.
- Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach, dodajemy pieprz, gorczycę oraz ziele angielskie i szczelnie zamykamy słoiki.
- Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C.
- Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze