Sałatka "bramborowa". Składniki na pewno masz pod ręką
Sałatka ziemniaczana występuje w wielu wariantach. Nie ma na nią jednego przepisu, jednak wszystkie receptury łączy kwaśny smak i dodatek cebuli. Sałatka z ziemniaków świetnie smakuje w towarzystwie mięs z grilla. Sprawdzi się również jako samodzielne danie. Zobaczcie, jak ją przygotować.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
- 4-5 ziemniaków (najlepiej sałatkowych)
- 3-4 ogórki kiszone
- 2 małe cebule lub 1 duża
- pół pęczka szczypiorku
- 400 g salami
- jogurt naturalny ok. 150 ml
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz, sól
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Należy uważać, żeby ich nie rozgotować, muszą pozostać lekko twardawe, żeby się nie rozpadały (dlatego najlepiej sprawdzają się ziemniaki sałatkowe).
- Obraną cebulę należy sparzyć w gorącej wodzie. Zarówno ziemniaki po ugotowaniu, jak i sparzoną cebulę zostawiamy, by chwilę się przestudziły.
- Siekamy szczypiorek, ogórki kiszone oraz salami kroimy w słupki.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, ziemniaki w słupki (jeśli ktoś bardzo nie lubi ziemniaków w mundurkach lub pyrki nam się za mocno ugotowały i skórka zaczęła od nich odchodzić, to wcześniej powinien ją z nich zdjąć).
- Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem (sowicie) i solą.
- W kubku mieszamy jogurt, majonez, sos sojowy, musztardę. Sos wylewamy do składników, wszystko delikatnie mieszamy. Można dodać koperek albo natkę pietruszki, jak ktoś lubi.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze