Sałata będzie świeża przez ponad miesiąc. Niebywały trik z TikToka

Na TikToku można znaleźć wiele filmów opatrzonych hashtagiem #lifehack. Choć trudno w to uwierzyć wiele z nich jest naprawdę przydatnych. Tak jest choćby w przypadku filmiku dotyczącego przechowywania sałaty. Wiecie, że może spędzić w lodówce nawet miesiąc?

Sałata w słoikuPrzechowywana w słoiku sałata zachowa świeżość nawet przez 30 dni!
Źródło zdjęć: © TikTok
Karolina Rozmus

Sałata będzie świeża ponad miesiąc

Vlogerka, dzieląca się swoimi przepisami i lifehackami na takich serwisach, jak Instagram, Facebook czy Pinterest, wrzuciła filmik na platformę TikToka.

Pokazuje w nim rezultat niebywałego eksperymentu – przechowywania sałaty przez ponad miesiąc w lodówce. Jak widać na filmiku, sałata jest wciąż świeża i chrupiąca. Na czym polega fenomen świeżej sałaty?

Smacznego! Przepis na sałatkę z wędzonym łososiem i ryżem basmati

Właścicielka konta TasteGreatFoodie wkłada liście sałaty do słoika, zalewa zimną wodą, zakręca i umieszcza w lodówce. To wszystko! W ten sam sposób traktuje liście jarmużu, które również są świeże, intensywnie zielone i chrupiące przez niemal miesiąc. Jedyne, co trzeba robić, to wymieniać wodę w słoiku co dwa dni i pilnować, by słoik był szczelnie zamknięty.

W podobny sposób przechowuje cytryny – umieszczone w stalowej misce, zalane zimną wodą, mogą spędzić w lodówce aż 3 miesiące.

Sałata dłużej będzie świeża

Inne patenty na przechowywanie sałaty

Sałata w słoiku to nie jedyny sposób na przedłużenie jej świeżości. Jak się okazuje, w tym celu świetnie sprawdzi się również wirówka do sałaty – dokładnie ta sama, którą wykorzystujemy do odwirowania zieleniny z nadmiaru wilgoci. Umieszczona w niej sałata będzie oddawać wilgoć, która zamiast pokrywać listki i przyspieszać ich gnicie, osadzi się na dnie wirówki.

Popularne jest także przechowywanie umytych, wciąż lekko wilgotnych liści sałaty w ręczniku papierowym zawiniętym w lnianą lub bawełnianą ściereczkę kuchenną. W ten sposób świeżość przez ponad 7 dni zachowają także inne zielone liście – szpinak, jarmuż, a także świeże zioła, w tym szczypiorek.

A was? Który sposób przekonuje najbardziej?

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń