Sałata będzie świeża przez ponad miesiąc. Niebywały trik z TikToka

Na TikToku można znaleźć wiele filmów opatrzonych hashtagiem #lifehack. Choć trudno w to uwierzyć wiele z nich jest naprawdę przydatnych. Tak jest choćby w przypadku filmiku dotyczącego przechowywania sałaty. Wiecie, że może spędzić w lodówce nawet miesiąc?

Sałata w słoikuPrzechowywana w słoiku sałata zachowa świeżość nawet przez 30 dni!
Źródło zdjęć: © TikTok
Karolina Rozmus

Sałata będzie świeża ponad miesiąc

Vlogerka, dzieląca się swoimi przepisami i lifehackami na takich serwisach, jak Instagram, Facebook czy Pinterest, wrzuciła filmik na platformę TikToka.

Pokazuje w nim rezultat niebywałego eksperymentu – przechowywania sałaty przez ponad miesiąc w lodówce. Jak widać na filmiku, sałata jest wciąż świeża i chrupiąca. Na czym polega fenomen świeżej sałaty?

Smacznego! Przepis na sałatkę z wędzonym łososiem i ryżem basmati

Właścicielka konta TasteGreatFoodie wkłada liście sałaty do słoika, zalewa zimną wodą, zakręca i umieszcza w lodówce. To wszystko! W ten sam sposób traktuje liście jarmużu, które również są świeże, intensywnie zielone i chrupiące przez niemal miesiąc. Jedyne, co trzeba robić, to wymieniać wodę w słoiku co dwa dni i pilnować, by słoik był szczelnie zamknięty.

W podobny sposób przechowuje cytryny – umieszczone w stalowej misce, zalane zimną wodą, mogą spędzić w lodówce aż 3 miesiące.

Sałata dłużej będzie świeża

Inne patenty na przechowywanie sałaty

Sałata w słoiku to nie jedyny sposób na przedłużenie jej świeżości. Jak się okazuje, w tym celu świetnie sprawdzi się również wirówka do sałaty – dokładnie ta sama, którą wykorzystujemy do odwirowania zieleniny z nadmiaru wilgoci. Umieszczona w niej sałata będzie oddawać wilgoć, która zamiast pokrywać listki i przyspieszać ich gnicie, osadzi się na dnie wirówki.

Popularne jest także przechowywanie umytych, wciąż lekko wilgotnych liści sałaty w ręczniku papierowym zawiniętym w lnianą lub bawełnianą ściereczkę kuchenną. W ten sposób świeżość przez ponad 7 dni zachowają także inne zielone liście – szpinak, jarmuż, a także świeże zioła, w tym szczypiorek.

A was? Który sposób przekonuje najbardziej?

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości