Sajgonki, które bez trudu przygotujesz w domu

Sajgonki to świetna przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Tym razem polecamy wersję wegetariańską. Kropką nad i jest aromatyczny sos. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Sajgonki, które bez trudu przygotujesz w domuSajgonki, które bez trudu przygotujesz w domu
Anna Kamińska

Składniki

  • 1 szklanka grzybów shiitake
  • 1/2 szklanki fasoli mung
  • 1 szklanka cienkiego makaronu ryżowego
  • 1 szklanka posiekanego pora (biała część) – julienne
  • 1 szklanka posiekanej marchewki – julienne
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej (opcjonalnie)
  • papier ryżowy do sajgonek smażonych
  • do namoczenia papieru: woda, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soku z limonki
  • olej roślinny do smażenia

Sos do sajgonek:

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 Łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka płatków chili

Przepis

  • Wymieszaj składniki sosu. Dodaj płatki chili i odstaw.
  • Namocz fasolę mung – ok. godzinę, potem ugotuj ją na parze lub w wodzie (woda powinna zakrywać fasolę). Odcedź i rozdrobnij łyżką na pastę.
  • Namocz grzyby shiitake. Makaron namocz w wodzie przez 10 minut. Na łyżce oleju roślinnego podsmaż por. Kiedy część się zezłoci, wyłącz grzanie.
  • Grzyby odsącz i pokrój na cienkie paski.
  • W misce połącz wszystkie składniki – fasolę, makaron, grzyby, marchewkę, kiełki fasoli mung, kolendrę, podsmażony por razem z olejem, na którym był smażony. Dodaj pieprz, cukier i sól.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw je na 15 minut.
  • Wlej do miski wodę, dodaj cukier i sok z limonki – wymieszaj. Na blacie połóż arkusz papieru ryżowego.
  • Zwilż palce w misce, posmaruj papier wodą i wyłóż 1 łyżkę nadzienia przy jednym brzegu. Złóż ten brzeg na nadzienie, zawiń oba boki i ciasno zwijaj rolki. Odkładaj je na wilgotny ręcznik.
  • Rozgrzej garnek z olejem i smaż sajgonki na złoty kolor, obracając je w gorącym oleju. Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
  • Podawaj z sosem.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce