Tylko 1 szklanka dziennie. Pomoże obniżyć cholesterol i chronić przed rakiem

Wraz z nadejściem jesieni w sklepach, na targach i lokalnych ryneczkach pojawiają się dynie. Zachęcają kolorami, odmianami i możliwościami, jakich dostarczają w kuchni. Wszak dynię można serwować na wiele sposobów, w tym zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Nie wszyscy jednak wiedzą, że dynia to nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale również bogactwo składników odżywczych. Prawdziwa królowa jesieni, którą zdecydowanie warto włączyć do diety.

Właściwości dyni potrafią zachwycićWłaściwości dyni potrafią zachwycić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sara Ragone

Dynia przywędrowała do Europy z Ameryki Środkowej i Południowej. To wyjątkowe warzywo jeszcze kilkaset lat temu było nam zupełnie obce, a dzisiaj trudno wyobrazić sobie jesień bez dyni. Zarówno w kuchni, jak i w formie jesiennych dekoracji. Dynia jest zdecydowanie wszechstronna. I oferuje różnorodność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Dynia to smak w wielu odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Do wyboru mamy wiele odmian dyni. Do najpopularniejszych z pewnością zaliczymy:

  • dynię zwyczajną – ta odmiana obecna jest praktycznie w każdym ogrodzie, fantastycznie sprawdza się w daniach (raczej wytrawnych, bowiem jest najmniej słodka ze wszystkich odmian) i jako jesienna ozdoba oraz symbol Halloween;
  • piżmową – polecana do owsianek i bułeczek (w formie puree), jako warzywo na dżem, dodatek zup i gulaszy;
  • hokkaido – to dynia zdecydowanie najłatwiejsza "w obsłudze", bo możemy ją jeść wraz ze skórką; orzechowy posmak i konsystencja ziemniaka sprawiają, że to wymarzona odmiana do przygotowywania kopytek, kremowych zup czy też smarowideł do pieczywa;
  • muscat – określana również, jako dynia prowansalska lub francuska, ta odmiana łączy w sobie smak marchwi i melona, soczystość, słodkość smaku i lekką pikantną nutę w zapachu; to idealne warzywo do dań na surowo, pieczonych, gotowanych i smażonych;
  • makaronową – jej miąższ pod wpływem temperatury rozwarstwia się na nitki, i tak też możemy tę odmianę dyni konsumować – jak makaron, najlepiej w połączeniu z sosem pomidorowym i serem; nie nada się jednak do zup czy gulaszy.

Do wyboru mamy jeszcze wiele odmian dyni ozdobnych.

Niewiele kalorii, za to sporo składników odżywczych

Dynia, w zależności od odmiany, dostarcza nam od 26 do 45 kcal w 100 g miąższu. To zatem warzywo, które sprawdzi się podczas diety odchudzającej lub po prostu w menu kogoś, kto dba o sylwetkę i odpowiednią podaż kalorii w posiłkach. Co istotne, niewielka kaloryczność dyni idzie tutaj w parze z dużą gęstość odżywczą, czyli zjadając to jesienne warzywo, dostarczamy sobie niewielkiej ilości energii, za to sporej dawki ważnych składników odżywczych.

Dynia to przede wszystkim źródło witamin C, B1, B2, PP, E, a także cynku, magnezu, potasu i beta-karotenu. Obecny w dyni błonnik rozpuszczalny pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i spowalnia wchłanianie glukozy, z kolei frakcja błonnika nierozpuszczalnego zadba o nasze uczucie sytości i będzie pomocna w pozbyciu się zaparć.

W profilaktyce nowotworów i w zwyrodnieniu plamki żółtej. Lista właściwości prozdrowotnych dyni jest długa

Wspomniany już beta-karoten, jaki znajdziemy w każdej odmianie dyni, to nie tylko pomarańczowy barwnik nadający jesiennym warzywom piękny odcień. To również składnik, który wykazuje działanie protekcyjne w przypadku nowotworów i zwyrodnienia plamki żółtej. Beta-karoten jest dodatkowo sprzymierzeńcem osób walczących z trądzikiem. Warto wiedzieć, że szklanka miąższu dyni dostarcza aż 7,8 mg beta-karotenu, co stanowi aż 98 proc. naszego dziennego zapotrzebowania!

Potencjał ochronny przed zwyrodnieniem plamki żółtej, a także przed zaćmą oraz nowotworem jelita grubego wykazuje zawarta w dyni luteina. Z kolei magnez i potas:

  • wykazują działanie ochronne przed alergiami, astmą, chorobą wieńcową, nadciśnieniem, kamieniami nerkowymi, napięciem przedmiesiączkowym,
  • obniżają ryzyko wystąpienia wylewu.

Dynia zawiera w swoim składnie również prozdrowotny chiroinozytol, który bierze udział w wewnątrzkomórkowym działaniu insuliny. Natomiast kukurbitacyna, jakiej dostarcza nam dynia, to sposób na choroby pasożytnicze. Substancja ta wykazuje bowiem działanie na układ nerwowy pasożytów.

Z czym łączyć dynię i co z niej przygotować?

Otóż dynia idealnie komponuje się z gałką muszkatołową, cynamonem, szałwią, rozmarynem, limonką, migdałami oraz chilli. Z pewnością warto też poszukać inspiracji na dania łączące dynię z grzybami, jabłkami, kasztanami, serami (pleśniowymi, długo dojrzewającymi, a także wszelkimi kozimi) oraz wieprzowiną. Takie zestawienia to w zasadzie gwarancja udanego dania!

Najczęstsze połączenia, które możemy uznać za "pewniaki", to dynia plus:

  • mleko kokosowe, imbir i kolendra, jako składniki zupy krem,
  • rozmaryn, orzechy włoskie i parmezan, jako składniki risotto,
  • szałwia, czosnek, ser owczy i żółtka jaj, jako dodatki do dyni makaronowej,
  • miód i rozmaryn, jako dodatki do dyniowych kopytek.

Jednak warzywo to dostarcza nam niemal nieskończonych możliwości kulinarnych. Pokrojoną w kostkę dynię możemy dodawać praktycznie do każdej jesiennej zupy czy gulaszu. Starta dynia wzbogaci z kolei ciasto na placki, racuchy i naleśniki. Puree z dyni (a także z kabaczka) to świetny dodatek do… sernika. Natomiast chutney z dyni będzie doskonałym dodatkiem do ryb i drobiu. Wystarczy ugotowana dynię połączyć z rodzynkami i ostrą papryką.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: prostazdrowadieta.pl

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje