Są zdrowe, ale niektórzy powinni ich unikać. Mogą nasilić problemy z jelitami i skórą

Przewlekła pokrzywka, uczucie zmęczenia, problemy z jelitami, a może też "mgła mózgowa" czy problemy z koncentracją. Tego typu dolegliwości, choć na pozór błahe, mogą bardzo uprzykrzyć nam codzienne funkcjonowanie. Udajemy się więc do lekarza i… okazuje się, że nic konkretnego nam nie jest. Co zrobić w takiej sytuacji? Z pewnością warto rozważyć nietolerancję histaminy.

Produkty zakazane na diecie niskohistaminowej to m.in. kiszonkiProdukty zakazane na diecie niskohistaminowej to m.in. kiszonki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fotovapl

Z pojęciem histaminy dobrze zaznajomione są najczęściej osoby cierpiące na różnego typu alergie. Alergia na pyłki, roztocza kurzu domowego czy alergia pokarmowa skłania w takim wypadku po sięgnięcie po leki przeciwhistaminowe. Te zawierają substancję czynną, np. w formie cetyryzyny, która działając antyhistaminowo redukuje jednocześnie nieprzyjemne objawy alergii. Moglibyśmy zatem uznać, że histamina to prawdziwy "złoczyńca". A jednak tak do końca nie jest.

Histamina to substancja naturalnie występująca w ludzkim organizmie. Do jej podstawowych funkcji zalicza się m.in. regulowanie napięcia mięśni gładkich, współkontrolę w kurczeniu się i rozszerzaniu naczyń krwionośnych, oddziaływanie na ciśnienie krwi, stymulowanie wydzielania kwasów żołądkowych, a także wpływ na proces gojenia się ran. To bardzo pożyteczny związek biologiczny, który jednak (występując w nadmiarze) może okazać się dla nas toksyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

SONDA ULICZNA: na czym Polacy oszczędzają w sklepie spożywczym?

Objawy nietolerancji histaminy

Objawy towarzyszące nietolerancji histaminy mogą być nieswoiste lub też mogą sugerować występowanie innych chorób. Stąd też tak ważna jest nie tylko diagnostyka, ale i wnikliwa obserwacja własnego organizmu, w tym naszych reakcji po spożyciu konkretnych pokarmów.

Jeśli zatem zastanawiamy się, czy przyczyną naszego kiepskiego samopoczucia jest nietolerancja histaminy, sprawdźmy, czy wykazujemy któryś z poniższych objawów:

  • swędzenie skóry, pokrzywka, pokrzywka przewlekła,
  • wypryski skórne, egzema,
  • oblewanie się rumieńcem,
  • uderzenia gorąca, oblewanie się potem,
  • obrzęki,
  • refluks,
  • biegunki,
  • zaparcia,
  • bóle brzucha, wzdęcia,
  • bóle głowy, zawroty głowy,
  • niskie ciśnienie krwi,
  • przyspieszone bicie serca,
  • podrażnione oczy,
  • zatkany nos,
  • nadmiar wydzielin wywołujący konieczność odchrząkiwania,
  • astma,
  • swędzenie ust, języka, gardła,
  • stałe uczucie zmęczenia,
  • stany lękowe, niepokój, drażliwość.

Skąd u mnie nietolerancja histaminy?

Szacuje się, że ok. 1 proc. światowej populacji dorosłych wykazuje nietolerancję histaminy. Szacunki prezentują się jednak nieco inaczej, gdy weźmiemy pod uwagę konkretne dolegliwości towarzyszące reakcji organizmu na nadmiar tej substancji. I tak na przykład wśród osób cierpiących na migreny ponad 80 proc. wykazywało nietolerancję histaminy, a w przypadku osób cierpiących na dolegliwości jelitowe było to ponad 30 proc.

Skąd jednak bierze się owa nietolerancja? Eksperci wskazują tutaj przyczyny leżące przede wszystkim w uwarunkowaniach genetycznych, ale także mogą to być:

  • zaburzenia mikrobiomu jelitowego,
  • przyjmowane leki,
  • choroby jelit,
  • przewlekłe infekcje,
  • alergie (nietoleracja histaminy może dodatkowo stymulować alergię lub pogarszać jej przebieg),
  • żywność bogata w histaminę.

Dla zachowania zdrowia i równowagi organizmu natura wyposażyła nas w enzym DAO (diaminooksydaza), który odpowiedzialny jest za degradację histaminy. W przypadku nadmiaru substancji dochodzi do jej rozkładu i organizm pozostaje w stanie homeostazy. Problemy zaczynają się w sytuacji, gdy pojawia się deficyt DAO. Stąd też u pacjentów, u których podejrzewa się nietolerancję histaminy rekomenduje się oznaczenie stężenia histaminy w osoczu oraz osoczowej aktywności DAO.

Dieta niskohistaminowa, czyli co jeść, a co wykluczyć?

Tutaj warto wspomnieć, że do nietolerancji histaminy, czy też wystąpienia reakcji alergicznej może dojść w wyniku "przedawkowania" histaminy, ale też w sytuacji, gdy sięgniemy po tzw. "zapalnik". Tego typu czynniki fachowo nazywane są kofaktorami i stanowią substancje przyspieszające przebieg różnych reakcji chemicznych. W przypadku nietolerancji histaminy będą to m.in. alkohol, stres, wybrane leki, a nawet intensywny wysiłek fizyczny.

Jak dowodzą wyniki badań, postępowaniem przynoszącym satysfakcjonujące rezultaty w eliminowaniu nieprzyjemnych objawów towarzyszących nietolerancji histaminy jest stosowanie odpowiedniej diety (czasem w procesie leczenia sięga się również po suplementację enzymem DAO). Złagodzenie objawów i potencjalne podniesienie wartości DAO w surowicy występuje z reguły po ok. 2 miesiącach. Jak łatwo się domyślić, konieczna będzie tutaj dieta oparta na składnikach o niskiej zawartości histaminy, a wykluczająca (najczęściej tylko czasowo) produkty obfitujące w ową substancję.

Jako że postępowanie tego typu zaliczane jest do diet eliminacyjnych, zawsze warto zmieniać sposób odżywania pod czujnym okiem dietetyka i w porozumieniu z lekarzem. Na pewno pomocne tutaj będą wszelkie "ściągi", czyli książki czy aplikacje, które podpowiedzą nam, jakich pokarmów unikać, a jakie będą dla nas w pełni bezpieczne.

Dieta niskohistaminowa wyklucza przede wszystkim:

  • produkty zawierające sztuczne składniki, barwniki, konserwanty,
  • warzywa konserwowe, fermentowane, kiszone,
  • pomidory, paprykę, awokado, bakłażany, czerwoną fasolę, szpinak,
  • przejrzałe i suszone owoce,
  • cytrusy, kiwi, truskawki, ananasy,
  • dojrzewające sery i wędliny,
  • orzechy (za wyjątkiem orzechów makadamia, o ile są dobrze tolerowane),
  • pszenicę, żyto, grykę,
  • owoce morza, wybrane lub wszystkie ryby,
  • wędzone ryby, sery i przetwory mięsne,
  • soję, sos sojowy, drożdże, ocet, czekoladę, kakao, sztuczne słodziki,
  • alkohol.

Mogłoby się wydawać, że produktów o niskiej zawartości histaminy pozostaje nam niewiele. Na szczęście jest zupełnie inaczej. Ważne jedynie, aby w przeciwzapalnej diecie niskohistaminowej uwzględnić dodatkowo indywidualne nietolerancje pokarmowe i indywidualne reakcje na jedzenie. Może bowiem okazać się, że "bezpieczne" pod względem histaminy kozie mleko, kokos czy też marchew nam po prostu nie służą.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: prostazdrowadieta.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja