Problem ze zbyt twardym masłem? Rozwiążemy go w zaledwie minutę
Masło wyjęte z lodówki przypomina bryłkę lodu? Nie ma czasu na to, żeby czekać aż samo zmięknie? Spokojnie! Do uratowania tej sytuacji potrzebujemy zaledwie 1 minuty. Wystarczy prosta sztuczka, która sprawi, że masło rozsmaruje się z łatwością. Potrzeba do niej tylko trzech rzeczy.
Przed świętami w kuchni liczy się każda minuta. Dlatego czekanie, aż masło samo zmięknie może być naprawdę uciążliwe. Zwłaszcza, kiedy za chwilkę musimy wkładać ciasto do piekarnika.. Ten prosty trik uratuje sytuację.
*Czego będziemy potrzebować? *
- twarde masło
- mała miseczka albo duża filiżanka
- wrzątek
Do dzieła!
Masło rozwijamy z papieru i kładziemy na małym spodku. Do miseczki lub filiżanki wlewamy wrzątek i czekamy chwilę, aż naczynie przejmie wysoką temperaturę. Wodę wylewamy i nagrzaną miseczkę/filiżankę stawiamy do góry dnem, przykrywając twarde masło. Czekamy ok. minuty i zdejmujemy naczynie. I już! Nasze masło jest miękkie i gotowe do smarowania lub ucierania z ciastem.
Powyższy sposób świetnie obrazuje ten filmik: