Trwa ładowanie...
d11ua59

Problem ze zbyt twardym masłem? Rozwiążemy go w zaledwie minutę

Masło wyjęte z lodówki przypomina bryłkę lodu? Nie ma czasu na to, żeby czekać aż samo zmięknie? Spokojnie! Do uratowania tej sytuacji potrzebujemy zaledwie 1 minuty. Wystarczy prosta sztuczka, która sprawi, że masło rozsmaruje się z łatwością. Potrzeba do niej tylko trzech rzeczy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Twarde masło potrafi uprzykrzyć pracę w kuchni
Twarde masło potrafi uprzykrzyć pracę w kuchni (Shutterstock.com)
d11ua59

Przed świętami w kuchni liczy się każda minuta. Dlatego czekanie, aż masło samo zmięknie może być naprawdę uciążliwe. Zwłaszcza, kiedy za chwilkę musimy wkładać ciasto do piekarnika.. Ten prosty trik uratuje sytuację.

*Czego będziemy potrzebować? *

  • twarde masło
  • mała miseczka albo duża filiżanka
  • wrzątek

Do dzieła!
Masło rozwijamy z papieru i kładziemy na małym spodku. Do miseczki lub filiżanki wlewamy wrzątek i czekamy chwilę, aż naczynie przejmie wysoką temperaturę. Wodę wylewamy i nagrzaną miseczkę/filiżankę stawiamy do góry dnem, przykrywając twarde masło. Czekamy ok. minuty i zdejmujemy naczynie. I już! Nasze masło jest miękkie i gotowe do smarowania lub ucierania z ciastem.

Powyższy sposób świetnie obrazuje ten filmik:

Zobacz też: Jak wybrać świeżą, dobrą rybę

d11ua59

Podziel się opinią

Share

d11ua59

d11ua59