Smakują jak u babci, ale mają mniej kalorii. Tych racuchów nie musisz sobie odmawiać
Jabłka nie tylko wzbogacają smak, ale też wnoszą do potrawy porcję błonnika, witaminy C i antyoksydantów, wspierających odporność i trawienie. Dzięki nim nie trzeba już używać dużych ilości cukru, ponieważ owocowy aromat i lekka słodycz wystarczą.
W tej wersji tłuszcz i cukier są ograniczone, ale puszystość i komfortowy smak pozostały. Racuchy należy usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, a podawać można je np. z jogurtem, odrobiną syropu klonowego, słodką posypką lub świeżymi owocami. To danie, które cieszy smakiem, a jednocześnie wspiera dobre samopoczucie i lekkość na co dzień. Jak zrobić racuchy? Poznaj prosty przepis!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z botwinką i serem feta
Przepis na racuchy z jabłkami
Składniki (około 7-9 sztuk):
- 5 łyżek mąki pszennej (50 g),
- 1 małe jabłko (70 g),
- 1 jajko kurze (50 g),
- 3 łyżki mleka 2 proc. (30 g),
- 1 łyżka masła klarowanego (10 g),
- 2 łyżki słodzika (20 g),
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (2 g),
- waniliowy aromat spożywczy,
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jabłko umyj i pokrój w ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a później pokrój poprzecznie w dosyć cienkie plasterki.
Krok 2. W miseczce umieść mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Do wysokiego naczynia, np. pojemnika do blendera, wbij jajko. Ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną na puszystą masę.
Krok 4. Dodaj słodzik i zmiksuj. Następnie dodaj mleko i kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego. Ponownie zmiksuj.
Krok 5. Połącz masę jajeczną z suchymi składnikami. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do otrzymania jednolitego ciasta (bez grudek).
Krok 6. Do ciasta dodaj kawałeczki jabłka i wymieszaj.
Krok 7. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść trochę masła. Nakładaj po 1 łyżce ciasta na placek, dbając o to, by w każdym znalazły się plasterki jabłka. Smaż kilka racuchów jednocześnie, po ok. 1,5 minuty z każdej strony, czyli do momentu aż się zarumienią.
Krok 8. Gotowe racuchy przełóż na talerz i opcjonalnie tuż przed zjedzeniem posyp słodkim "pudrem" bez kalorii (np. zmielonym erytrytolem lub stewią). Zjedz na ciepło lub na zimno.