Smakują jak u babci, ale mają mniej kalorii. Tych racuchów nie musisz sobie odmawiać

Racuchy z jabłkami w lżejszej, dietetycznej wersji to idealna propozycja dla tych, którzy chcą połączyć smak dzieciństwa z odrobiną nowoczesnej lekkości. Te puszyste placki są delikatne w środku, lekko chrupiące z wierzchu i pełne aromatycznych, soczystych jabłek, które nadają im naturalną słodycz. Świetnie sprawdzą się na ciepłe śniadanie, zdrowy deser albo szybką przekąskę bez wyrzutów sumienia.
Racuchy z jabłkiem, które można jeść bez wyrzutów sumieniaRacuchy z jabłkiem, które można jeść bez wyrzutów sumienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jabłka nie tylko wzbogacają smak, ale też wnoszą do potrawy porcję błonnika, witaminy C i antyoksydantów, wspierających odporność i trawienie. Dzięki nim nie trzeba już używać dużych ilości cukru, ponieważ owocowy aromat i lekka słodycz wystarczą.

W tej wersji tłuszcz i cukier są ograniczone, ale puszystość i komfortowy smak pozostały. Racuchy należy usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, a podawać można je np. z jogurtem, odrobiną syropu klonowego, słodką posypką lub świeżymi owocami. To danie, które cieszy smakiem, a jednocześnie wspiera dobre samopoczucie i lekkość na co dzień. Jak zrobić racuchy? Poznaj prosty przepis!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Przepis na racuchy z jabłkami

Składniki (około 7-9 sztuk):

  • 5 łyżek mąki pszennej (50 g),
  • 1 małe jabłko (70 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 3 łyżki mleka 2 proc. (30 g),
  • 1 łyżka masła klarowanego (10 g),
  • 2 łyżki słodzika (20 g),
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (2 g),
  • waniliowy aromat spożywczy,
  • sól.

Sposób przygotowania:

dietetyczne racuchy z jabłkami przepis
Pokrój jabłka

Krok 1. Jabłko umyj i pokrój w ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a później pokrój poprzecznie w dosyć cienkie plasterki. 

dietetyczne racuchy z jabłkami przepis
Umieść suche składniki w misce

Krok 2. W miseczce umieść mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. 

dietetyczne racuchy z jabłkami przepis
Ubij jajko

Krok 3. Do wysokiego naczynia, np. pojemnika do blendera, wbij jajko. Ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną na puszystą masę.

dietetyczne racuchy z jabłkami przepis
Dodaj słodzik, mleko i aromat waniliowy

Krok 4. Dodaj słodzik i zmiksuj. Następnie dodaj mleko i kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego. Ponownie zmiksuj.

dietetyczne racuchy z jabłkami przepis
Połącz suche składniki z masą jajeczną

Krok 5. Połącz masę jajeczną z suchymi składnikami. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do otrzymania jednolitego ciasta (bez grudek).

dietetyczne racuchy z jabłkami przepis
Dodaj do ciasta jabłka

Krok 6. Do ciasta dodaj kawałeczki jabłka i wymieszaj. 

dietetyczne racuchy z jabłkami przepis
Usmaż racuchy

Krok 7. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść trochę masła. Nakładaj po 1 łyżce ciasta na placek, dbając o to, by w każdym znalazły się plasterki jabłka. Smaż kilka racuchów jednocześnie, po ok. 1,5 minuty z każdej strony, czyli do momentu aż się zarumienią.

dietetyczne racuchy z jabłkami przepis
Wyłóż gotowe racuchy na talerz

Krok 8. Gotowe racuchy przełóż na talerz i opcjonalnie tuż przed zjedzeniem posyp słodkim "pudrem" bez kalorii (np. zmielonym erytrytolem lub stewią). Zjedz na ciepło lub na zimno.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości