Najprostszy przepis na domowe lody. Poprawiają nastrój i smakują obłędnie

Lody miętowe z kawałkami gorzkiej czekolady to deser, który orzeźwia jak chłodny powiew w upalny dzień i potrafi poprawić nastrój już po pierwszej łyżce. Połączenie świeżej mięty z aksamitną śmietanką i chrupiącymi drobinkami czekolady tworzy kompozycję idealną na letnie chwile relaksu: lekko słodką, intensywnie pachnącą i cudownie kremową.
Prosty przepis na lody miętowe z czekoladąProsty przepis na lody miętowe z czekoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ich przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać i nie wymaga maszynki do lodów ani specjalistycznych urządzeń. Wystarczy mikser lub nawet zwykła trzepaczka, odrobina cierpliwości oraz czas na schłodzenie masy w zamrażalniku. To właśnie dzięki naturalnym składnikom lody mają tak świeży smak. Mięta dodaje przyjemnego chłodu, a czekolada przełamuje jej orzeźwiający aromat delikatną goryczką i nutą słodyczy.

Żółtko nadaje masie lodowej gładkość, śmietanka i mleko tworzą jedwabistą konsystencję, a słodzik umożliwia cieszenie się deserem bez zbędnych kalorii. Możesz dodać też odrobinę zielonego barwnika, aby podkreślić kolor, choć naturalny odcień mięty jest równie kuszący.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie do sałatki, a do deseru. Sprawdziliśmy, jak smakują lody majonezowe

Przepis na lody miętowe z czekoladą

To deser, który nie tylko chłodzi, ale i pobudza zmysły. Idealny na popołudniowe spotkania w ogrodzie, leniwe wieczory na balkonie lub lekki, poprawiający humor finał letniego obiadu. Jak zrobić lody miętowe? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 1 garść świeżej mięty (3 g),
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 65 proc. (10 g),
  • 1 żółtko jajka kurzego (20 g),
  • 8 łyżek śmietany 30 proc. (80 g),
  • 4 łyżki mleka 2 proc. (40 g),
  • 3 łyżki słodzika (30 g),
  • zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

lody mietowe z czekolada
Sparz jajko

Krok 1. Jajko umyj i sparz przez około 10 sekund we wrzątku. 

lody mietowe z czekolada 2
Ubij żółtko ze słodzikiem i barwnikiem, a pod koniec wlej mleko

Krok 2. Następnie rozbij jajko, oddziel żółtko od białka i umieść je w dwóch naczyniach (białko wykorzystaj w innym posiłku). Żółtko umieść w pojemniku do blendera i dodaj słodzik oraz opcjonalnie odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Ubijaj przez kilka minut, aż do otrzymania puszystej masy. Pod koniec dolej cienką strużką mleko do żółtka, ciągle ubijając.

lody mietowe z czekolada1
Podgrzej masę jajeczną

Krok 3. Przełóż jajeczną masę do rondelka. Postaw na małym ogniu i podgrzej przez chwilę do lekkiego zgęstnienia. Cały czas mieszaj. Następnie odstaw do wystudzenia.

lody mietowe z czekolada 4
Pokrój miętę i czekoladę

Krok 4. Liście mięty umyj, osusz i drobno posiekaj. Czekoladę drobno pokrój.

lody miętowe z czekoladą przepis
Ubij śmietanę

Krok 5. W pojemniku do blendera umieść śmietanę (pamiętaj, żeby wyciągnąć ją z lodówki dopiero przed ubijaniem, bo jeśli będzie ciepła, to o wiele łatwiej może się zwarzyć). Wybrana śmietana powinna być słodka i o rzadkiej konsystencji. Ubij śmietanę na sztywno.

lody mietowe z czekolada 5
Połącz ze sobą wszystkie składniki

Krok 6. W miseczce umieść wystudzoną masę jajeczną, ubitą śmietanę, miętę i czekoladę. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

lody mietowe z czekolada 6
Masę przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika

Krok 7. Przełóż do wygodnego pojemnika nadającego się do mrożenia i wstaw do zamrażalnika na około 6-7 godzin. Co jakiś czas (najlepiej co około 30-50 minut) mieszaj lody, aby otrzymać kremową konsystencję.

lody miętowe z czekoladą przepis
Wyłóż do miseczki

Krok 8. Przełóż do wygodnego naczynia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości