Najprostszy przepis na domowe lody. Poprawiają nastrój i smakują obłędnie
Ich przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać i nie wymaga maszynki do lodów ani specjalistycznych urządzeń. Wystarczy mikser lub nawet zwykła trzepaczka, odrobina cierpliwości oraz czas na schłodzenie masy w zamrażalniku. To właśnie dzięki naturalnym składnikom lody mają tak świeży smak. Mięta dodaje przyjemnego chłodu, a czekolada przełamuje jej orzeźwiający aromat delikatną goryczką i nutą słodyczy.
Żółtko nadaje masie lodowej gładkość, śmietanka i mleko tworzą jedwabistą konsystencję, a słodzik umożliwia cieszenie się deserem bez zbędnych kalorii. Możesz dodać też odrobinę zielonego barwnika, aby podkreślić kolor, choć naturalny odcień mięty jest równie kuszący.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie do sałatki, a do deseru. Sprawdziliśmy, jak smakują lody majonezowe
Przepis na lody miętowe z czekoladą
To deser, który nie tylko chłodzi, ale i pobudza zmysły. Idealny na popołudniowe spotkania w ogrodzie, leniwe wieczory na balkonie lub lekki, poprawiający humor finał letniego obiadu. Jak zrobić lody miętowe? Poznaj prosty przepis!
Składniki:
- 1 garść świeżej mięty (3 g),
- 2 kostki gorzkiej czekolady 65 proc. (10 g),
- 1 żółtko jajka kurzego (20 g),
- 8 łyżek śmietany 30 proc. (80 g),
- 4 łyżki mleka 2 proc. (40 g),
- 3 łyżki słodzika (30 g),
- zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jajko umyj i sparz przez około 10 sekund we wrzątku.
Krok 2. Następnie rozbij jajko, oddziel żółtko od białka i umieść je w dwóch naczyniach (białko wykorzystaj w innym posiłku). Żółtko umieść w pojemniku do blendera i dodaj słodzik oraz opcjonalnie odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Ubijaj przez kilka minut, aż do otrzymania puszystej masy. Pod koniec dolej cienką strużką mleko do żółtka, ciągle ubijając.
Krok 3. Przełóż jajeczną masę do rondelka. Postaw na małym ogniu i podgrzej przez chwilę do lekkiego zgęstnienia. Cały czas mieszaj. Następnie odstaw do wystudzenia.
Krok 4. Liście mięty umyj, osusz i drobno posiekaj. Czekoladę drobno pokrój.
Krok 5. W pojemniku do blendera umieść śmietanę (pamiętaj, żeby wyciągnąć ją z lodówki dopiero przed ubijaniem, bo jeśli będzie ciepła, to o wiele łatwiej może się zwarzyć). Wybrana śmietana powinna być słodka i o rzadkiej konsystencji. Ubij śmietanę na sztywno.
Krok 6. W miseczce umieść wystudzoną masę jajeczną, ubitą śmietanę, miętę i czekoladę. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Krok 7. Przełóż do wygodnego pojemnika nadającego się do mrożenia i wstaw do zamrażalnika na około 6-7 godzin. Co jakiś czas (najlepiej co około 30-50 minut) mieszaj lody, aby otrzymać kremową konsystencję.
Krok 8. Przełóż do wygodnego naczynia.