Najprostszy przepis na domowe lody. Poprawiają nastrój i smakują obłędnie

Lody miętowe z kawałkami gorzkiej czekolady to deser, który orzeźwia jak chłodny powiew w upalny dzień i potrafi poprawić nastrój już po pierwszej łyżce. Połączenie świeżej mięty z aksamitną śmietanką i chrupiącymi drobinkami czekolady tworzy kompozycję idealną na letnie chwile relaksu: lekko słodką, intensywnie pachnącą i cudownie kremową.
Prosty przepis na lody miętowe z czekoladąProsty przepis na lody miętowe z czekoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ich przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać i nie wymaga maszynki do lodów ani specjalistycznych urządzeń. Wystarczy mikser lub nawet zwykła trzepaczka, odrobina cierpliwości oraz czas na schłodzenie masy w zamrażalniku. To właśnie dzięki naturalnym składnikom lody mają tak świeży smak. Mięta dodaje przyjemnego chłodu, a czekolada przełamuje jej orzeźwiający aromat delikatną goryczką i nutą słodyczy.

Żółtko nadaje masie lodowej gładkość, śmietanka i mleko tworzą jedwabistą konsystencję, a słodzik umożliwia cieszenie się deserem bez zbędnych kalorii. Możesz dodać też odrobinę zielonego barwnika, aby podkreślić kolor, choć naturalny odcień mięty jest równie kuszący.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie do sałatki, a do deseru. Sprawdziliśmy, jak smakują lody majonezowe

Przepis na lody miętowe z czekoladą

To deser, który nie tylko chłodzi, ale i pobudza zmysły. Idealny na popołudniowe spotkania w ogrodzie, leniwe wieczory na balkonie lub lekki, poprawiający humor finał letniego obiadu. Jak zrobić lody miętowe? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 1 garść świeżej mięty (3 g),
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 65 proc. (10 g),
  • 1 żółtko jajka kurzego (20 g),
  • 8 łyżek śmietany 30 proc. (80 g),
  • 4 łyżki mleka 2 proc. (40 g),
  • 3 łyżki słodzika (30 g),
  • zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

lody mietowe z czekolada
Sparz jajko

Krok 1. Jajko umyj i sparz przez około 10 sekund we wrzątku. 

lody mietowe z czekolada 2
Ubij żółtko ze słodzikiem i barwnikiem, a pod koniec wlej mleko

Krok 2. Następnie rozbij jajko, oddziel żółtko od białka i umieść je w dwóch naczyniach (białko wykorzystaj w innym posiłku). Żółtko umieść w pojemniku do blendera i dodaj słodzik oraz opcjonalnie odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Ubijaj przez kilka minut, aż do otrzymania puszystej masy. Pod koniec dolej cienką strużką mleko do żółtka, ciągle ubijając.

lody mietowe z czekolada1
Podgrzej masę jajeczną

Krok 3. Przełóż jajeczną masę do rondelka. Postaw na małym ogniu i podgrzej przez chwilę do lekkiego zgęstnienia. Cały czas mieszaj. Następnie odstaw do wystudzenia.

lody mietowe z czekolada 4
Pokrój miętę i czekoladę

Krok 4. Liście mięty umyj, osusz i drobno posiekaj. Czekoladę drobno pokrój.

lody miętowe z czekoladą przepis
Ubij śmietanę

Krok 5. W pojemniku do blendera umieść śmietanę (pamiętaj, żeby wyciągnąć ją z lodówki dopiero przed ubijaniem, bo jeśli będzie ciepła, to o wiele łatwiej może się zwarzyć). Wybrana śmietana powinna być słodka i o rzadkiej konsystencji. Ubij śmietanę na sztywno.

lody mietowe z czekolada 5
Połącz ze sobą wszystkie składniki

Krok 6. W miseczce umieść wystudzoną masę jajeczną, ubitą śmietanę, miętę i czekoladę. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

lody mietowe z czekolada 6
Masę przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika

Krok 7. Przełóż do wygodnego pojemnika nadającego się do mrożenia i wstaw do zamrażalnika na około 6-7 godzin. Co jakiś czas (najlepiej co około 30-50 minut) mieszaj lody, aby otrzymać kremową konsystencję.

lody miętowe z czekoladą przepis
Wyłóż do miseczki

Krok 8. Przełóż do wygodnego naczynia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce