Jedz jak najczęściej. Opóźniają procesy starzenia i wygładzają skórę
Sposób odżywiania wpływa na nasze samopoczucie i wygląd. Jeśli chcemy na dłużej zachować witalność i młodość, warto do swojej diety wprowadzić jak najwięcej produktów anty-aging. Po jaką żywność powinniśmy sięgać każdego dnia?
Co jeść, by "zatrzymać czas"? Oto 10 produktów spożywczych, które działają odmładzająco
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób poszukuje sposobów na zachowanie młodości i zdrowia. Właściwa dieta odgrywa kluczową rolę w opóźnianiu procesów starzenia się organizmu.
W tym artykule przedstawiam dziesięć produktów spożywczych, które dzięki swoim wyjątkowym właściwościom mogą wspierać zdrowie i długowieczność. Te naturalne skarby są nie tylko smaczne, ale także pełne składników odżywczych, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i wspierają nasz organizm na wielu poziomach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut
1. Orzechy
Nie bez powodu orzechy znajdują się na czubku piramidy żywienia - ich regularne spożycie jest ważne dla zdrowia. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, stanowią źródło wielu witamin i minerałów, zawierają sporą ilość witaminy E. Zasługują na wysokie miejsce w zestawieniu produktów anty-aging, ponieważ chronią przed rozwojem chorób przewlekłych, a witamina E działa niczym antyoksydant. Zdaniem naukowców, najlepsze efekty przeciwstarzeniowe oferuje spożywanie orzechów pekan, laskowych i włoskich.
2. Żurawina
Żurawina to prawdziwe superfood. Działa przeciwbakteryjnie, pomaga w walce z chorobami układu moczowego i pokarmowego, łagodzi objawy związane ze stanami zapalnymi dziąseł. Wspiera leczenie przeziębień, grypy i miażdżycy oraz przedłuża młodość. Ma właściwości nawilżające, reguluje pH skóry, działa na nią liftingująco i chroni skórę przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników.
3. Galaretki owocowe i mięsne
W trosce o wydłużenie młodości powinniśmy jeść również wszelkie galaretki - zarówno te owocowe, jak i mięsne. To właśnie one stanowią cenne źródło kolagenu, ważnego białka strukturalnego w naszym ciele. Kolagen zapewnia skórze elastyczność i jędrność, ma też pozytywny wpływ na stan kości i organów wewnętrznych.
4. Kurkuma
Kurkuma jest rośliną pochodzącą z rodziny imbirowatych, nazywana jest także szafranem indyjskim. Otrzymywana jest z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa). Korzeń kurkumy to surowiec zielarski, powszechnie używany w kuchni jako przyprawa. Ze względu na liczne właściwości, z dużym powodzeniem jest też wykorzystywany w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym. Kurkuma, a dokładnie znajdująca się w niej kurkumina, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów. Wyróżnia ją zdolność do neutralizowania wolnych rodników w komórkach, poza tym zwalcza stres oksydacyjny i działa przeciwzapalne. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran, oparzeń oraz zapobiega uszkodzeniom UV.
5. Awokado
Awokado, czyli smaczliwka wdzięczna, to owoc o wielu cennych właściwościach leczniczych. Dostarcza zdrowych tłuszczy o przeciwzapalnym działaniu, błonnika, a także naturalnych antyoksydantów, chroniących komórki przed wolnymi rodnikami. Obecność tych cennych przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i wielu innych chorób. Lecznicze właściwości awokado odnoszą się również do redukcji objawów procesu starzenia się. W piśmie "Cell Metabolism" zostały opisane wyniki badania przeprowadzonego na myszach. Naukowcy odkryli, że awokado zawiera związek - mononukleotyd nikotynoamidowy (NMN), który podawany gryzoniom powodował zwiększenie poziomu energii, podejmowanie aktywności fizycznej i regulował przyrost wagi.
6. Borówka amerykańska
Kolejnym produktem, który może opóźnić starzenie, jest borówka amerykańska. Te niepozorne owoce o kulistym kształcie i ciemnoniebieskiej barwie mają pozytywny wpływ na funkcje poznawcze i opóźniają zmiany spowodowane starzeniem. Regularne spożywanie borówek chroni mózg przed uszkodzeniem antyoksydacyjnym, a w szczególności wspiera obszar odpowiedzialny za pamięć. Poza tym borówka ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie i wzmacnia naczynia krwionośne.
7. Łosoś
Łosoś jest niezwykle popularną rybą w Polsce, a miłośnicy tego gatunku ryby doceniają go za wyjątkowy smak i cenne właściwości. Przede wszystkim jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz białko. To jednak nie wszystkie jego zalety - warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość antaksantyny i karotenoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami o właściwościach antystarzeniowych. Antaksantyna chroni przed uszkodzeniami naszego DNA, wzmacnia układ immunologiczny i spowalnia proces starzenie się skóry.
8. Gorzka czekolada
Gorzka czekolada jest najbardziej wartościową czekoladą wśród wszystkich innych wersji tego smakołyku. Podnosi poziom energii, łagodzi objawy kaszlu, pomaga na nadciśnienie, wzmacnia serce, poprawia kondycję oraz wygląd skóry. Dobrej jakości gorzka czekolada, o wysokiej zawartości kakao (około 70-90 proc.), zawiera cenne flawonoidy będące antyoksydantami, które chronią przed niekorzystnym wpływem szkodliwych promieni UV. Gorzka czekolada to świetny sposób na opóźnienie starzenia się.
9. Marchewka
Okazuje się, że właściwości anty-aging ma również niepozorna marchewka. To pomarańczowe, podłużne warzywo, które rośnie w ziemi, zawiera beta-karoten, czyli jeden z najczęściej i najbardziej obficie występujących karotenoidów w żywności. Warzywo to jest bogate w cenne składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Regularne spożywanie marchewek zapewnia zdrowsze oczy, lśniące włosy i promienną skórę.
10. Brokuły
Brokuły wyróżniają się cennymi właściwościami zdrowotnymi. Włączenie ich do swojego codziennego menu może zapobiegać wielu chorobom i dolegliwościom. Dzięki zawartości błonnika, witamin i składników mineralnych, w tym sulforafanu, będącego silnym przeciwutleniaczem, są one pomocne w walce ze starzeniem się.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.