Pieczony łosoś sezamowy

Tak podany dziki łosoś to pyszna dawka kwasów omega-3 i witamin.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Polacy nadal jedzą za mało ryb. Najczęstszymi powodami są nieznajomość produktu i brak pomysłu, jak go podać w smaczny i zdrowy sposób. Rybę na obiad poleca mama alergika i autorka bloga "Smakołyki Alergika". W jej domu chętnie jada się halibuta oraz łososia, doprawionego sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Taką klasyczną wersję przygotowywaną w piekarniku warto uzupełnić dodatkiem sezamu. Doskonale komponuje się z bogatym w kwasy omega-3 łososiem. Przy wyborze warto zwrócić uwagę, aby ryba ta była z dzikich połowów, a nie hodowana na masową skalę.

Sprawdź: czym różni się dziki łosoś od hodowlanego?

Składniki: 1 filet z łososia ze skórą (obraną z łusek). Na marynatę: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego (przy alergii pokarmowej pominąć), 3 łyżki miodu (alergicy: syropu klonowego), 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodatkowo: ziarno sezamu, limonka (alergicy pomijają).

Filet podzielić na porcje. Wymieszać składniki marynaty i posmarować porcje ryby. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Po tym czasie przełożyć łososia na blachę do pieczenia, ponownie posmarować marynatą i wstawić do piekarnika (termoobieg), nagrzanego do 175 stopni. Piec rybę ok. 20-25 minut, co 5 minut, w razie potrzeby, smarując pozostałą marynatą. 2-3 minuty przed końcem pieczenia, posypać mięso ziarnami sezamu (niezbyt obficie). Gotowe filety podawać skropione sokiem z limonki (jeśli nie mamy alergii na cytrusy).

Zobacz również: Rogaliki cynamonowe* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀