Pieczony łosoś sezamowy

Tak podany dziki łosoś to pyszna dawka kwasów omega-3 i witamin.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Polacy nadal jedzą za mało ryb. Najczęstszymi powodami są nieznajomość produktu i brak pomysłu, jak go podać w smaczny i zdrowy sposób. Rybę na obiad poleca mama alergika i autorka bloga "Smakołyki Alergika". W jej domu chętnie jada się halibuta oraz łososia, doprawionego sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Taką klasyczną wersję przygotowywaną w piekarniku warto uzupełnić dodatkiem sezamu. Doskonale komponuje się z bogatym w kwasy omega-3 łososiem. Przy wyborze warto zwrócić uwagę, aby ryba ta była z dzikich połowów, a nie hodowana na masową skalę.

Sprawdź: czym różni się dziki łosoś od hodowlanego?

Składniki: 1 filet z łososia ze skórą (obraną z łusek). Na marynatę: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego (przy alergii pokarmowej pominąć), 3 łyżki miodu (alergicy: syropu klonowego), 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodatkowo: ziarno sezamu, limonka (alergicy pomijają).

Filet podzielić na porcje. Wymieszać składniki marynaty i posmarować porcje ryby. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Po tym czasie przełożyć łososia na blachę do pieczenia, ponownie posmarować marynatą i wstawić do piekarnika (termoobieg), nagrzanego do 175 stopni. Piec rybę ok. 20-25 minut, co 5 minut, w razie potrzeby, smarując pozostałą marynatą. 2-3 minuty przed końcem pieczenia, posypać mięso ziarnami sezamu (niezbyt obficie). Gotowe filety podawać skropione sokiem z limonki (jeśli nie mamy alergii na cytrusy).

Zobacz również: Rogaliki cynamonowe* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości