Trwa ładowanie...
Agata Soroczynska
dieta
Agata Soroczyńska
Dzisiaj, 28 lutego 2025, 13:51

Dieta sokowa bije rekordy popularności. O przykrych skutkach prawie nikt nie myśli

Jednym z popularniejszych sposobów na utratę zbędnych kilogramów jest stosowanie diety sokowej. Według jej zwolenników dieta ta pomaga szybko schudnąć, oczyścić organizm oraz dostarczyć niezbędnych witamin i składników mineralnych. Nie ulega wątpliwości, że dieta sokowa jest jedną z bardziej restrykcyjnych diet. Czy jednak jest naprawdę skuteczna z dietetycznego punktu widzenia? Co sądzą na jej temat specjaliści?

Dieta sokowa bazuje na warzywach i owocachDieta sokowa bazuje na warzywach i owocachŹródło: Adobe Stock
d9obnu5
d9obnu5

Dieta sokowa, znana również jako detoks sokowy, to popularny program odchudzający, który polega głównie na spożywaniu świeżo wyciskanych soków z warzyw i owoców. Czas trwania diety wynosi zazwyczaj od ok. 3 dni do 2 tygodni.

W tej diecie posiłki stałe są zastępowane przez soki, co oznacza, że w ciągu dnia należy spożyć do około 6 porcji soków. Między nimi można pić wodę lub inne napoje bez kalorii, takie jak niesłodzona kawa, herbata czy napary ziołowe. Dzienna ilość spożywanych płynów na diecie sokowej może wynosić aż 3 litry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

SONDA ULICZNA: na czym Polacy oszczędzają w sklepie spożywczym?

Dieta sokowa – produkty polecane

Bazą diety sokowej powinny być:

  • świeże warzywa, zwłaszcza te, które można spożywać na surowo. Są to np. buraki, marchew, zielone warzywa liściaste, seler naciowy, natka pietruszki, ogórek, cukinia, rzodkiewka, rabarbar, pomidory;
  • świeże owoce, takie jak np. cytrusy, owoce jagodowe, jabłka, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, banany, mango, kiwi, ananasy, arbuzy, melony, awokado;
  • soki można urozmaicać przyprawami korzennymi, np. imbirem, kurkumą, nasionami takimi jak chia, ostropest plamisty, siemię lniane, oraz napojami, np. wodą kokosową, wyciągiem z aloesu, niesłodzonym napojem roślinnym, a także suszonymi lub świeżymi ziołami.

Dieta sokowa – produkty przeciwwskazane

Z diety sokowej należy wykluczyć wszelkie pokarmy stałe oraz produkty, jakie jak:

  • ryż,
  • strączki,
  • orzechy,
  • bataty oraz ziemniaki,
  • słodkie napoje gazowane,
  • oleje i tłuszcze zwierzęce,
  • wszystkie produkty zbożowe,
  • mięso, ryby, nabiał, jaja i przetwory mięsne,
  • mieszanki przypraw, sosy, przyprawy z torebki,
  • słodycze, słone przekąski i produkty wysoko przetworzone,
  • przetwory warzywne i owocowe typu dżemy, marynaty, pasty.

Efekty diety sokowej

Stosowanie diety sokowej może prowadzić do utraty około 3 kg. Oprócz tego poprawia nawodnienie i pomaga uzupełnić niezbędne witaminy oraz składniki mineralne. Dostarcza organizmowi antyoksydantów, takich jak np. beta-karoten, witamina C i polifenole, które skutecznie neutralizują wolne rodniki. Ponadto, picie soków i naparów może pomóc w regulacji pracy jelit oraz przyczynić się do poprawy samopoczucia i zdrowia skóry.

d9obnu5

Warto też wspomnieć, że regularne spożywanie warzyw i owoców wpływa pozytywnie na profil lipidowy – obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL oraz podnosi cholesterol HDL.

Ile kalorii ma dieta sokowa?

Dieta sokowa ma na celu głównie redukcję masy ciała, dlatego podczas jej stosowania należy uwzględnić deficyt kaloryczny. Zaleca się, aby wartość energetyczna diety wynosiła od 1500 do 1700 kcal. Jednakże trudno jest uzyskać taką kaloryczność, opierając się wyłącznie na warzywach i owocach. W praktyce kaloryczność diety sokowej często jest znacznie niższa i wynosi około 700-1000 kcal, co jest zdecydowanie zbyt mało dla zachowania optymalnego zdrowia.

Czy dieta sokowa jest zdrowa?

Dieta sokowa jest stosunkowo prosta i bazuje na składnikach, które powinny stanowić podstawę naszej diety. Mimo że dostarcza wielu prozdrowotnych związków, nie jest to zdrowa i warta polecenia dieta.

Przede wszystkim zawiera bardzo niewielkie ilości błonnika. Wyciskane soki w swoim składzie mają wyłącznie wodę, cukry z owoców i warzyw oraz pewne ilości witamin i składników mineralnych. Miąższ, który stanowi źródło błonnika, po wyciśnięciu soku ląduje w koszu. Z tego względu, dieta sokowa nie syci i już po kilku chwilach po wypiciu soku można zacząć odczuwać głód.

d9obnu5

Dieta sokowa jest ponadto pozbawiona białka – głównego budulca naszych tkanek, hormonów, enzymów i komórek odpornościowych. Co więcej, zawiera śladowe ilości tłuszczu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego i rozpuszczania witamin. Z drugiej strony zawiera sporo cukrów prostych, przez co może wywoływać groźnie dla zdrowia wahania glikemii we krwi.

Warto też wspomnieć, że utracone na tej diecie kilogramy nie pochodzą z tkanki tłuszczowej, tylko z wody. Te kilka dni stosowania diety to jest zbyt mało, aby organizm zaczął spalać tłuszcz w dużych ilościach. W związku z tym po zakończeniu diety sokowej niemal pewny jest efekt jojo.

Dieta sokowa jest też bardzo nisko kaloryczna. Stosowana przez dłuższy czas powoduje spadki energii, omdlenia, zmęczenie, a także obniżenie podstawowej przemiany materii, co może utrudniać redukcję masy ciała przy kolejnych próbach odchudzania.

Czy warto stosować dietę sokową?

Zainteresowanie dietą sokową nie maleje, głównie za sprawą promowania jej przez influencerów i media. Jednakże tak duża popularność to wynik skutecznego marketingu, a nie rzeczywistych korzyści zdrowotnych.

d9obnu5

Dietetycy zgodnie odradzają stosowania diety sokowej jako skutecznej metody na odchudzanie. Soki mogą być jedynie dodatkiem do jadłospisu, lecz nie powinny stanowić jego podstawy. Zamiast tego, trwała redukcja masy ciała, wymaga zastosowania diety bazującej na pełnowartościowych posiłkach z indywidualnie dobranym deficytem kalorycznym.

Agata Soroczyńska, dietetyk kliniczny i sportowy dla Wirtualnej Polski

Bibliografia:

  1. Doroszko M. i in., Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, Tom 67, 2018, Numer 2 (319), Strony 415–423.
  2. Gwóźdź E., Gębczyński P., Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów, Post Fitoter 2015; (16)4: 268-271.
  3. Janda K., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci 2015, 61, 4.
  4. Olędzki R., Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw oraz jego wpływ na zdrowie człowieka, Nauki inżynierskie i technologie, 1(4). 2012.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

d9obnu5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9obnu5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj