Pyłek pszczeli a odchudzanie. Niezwykłe właściwości pierzgi pszczelej
Owocem pszczelej pracy wykorzystywanym przez ludzi jest nie tylko miód znany z wartości prozdrowotnych. Równie cenny jest pyłek pszczeli, zwany pierzgą. Ułatwia również odchudzanie. Jakie niezwykłe właściwości ma pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli – właściwości
Najbardziej znanym produktem pochodzącym od pszczół jest oczywiście miód. Nie każdy jednak wie, że poza nim wykorzystuje się także inne, równie wartościowe owoce pszczelej pracy. Warto tu wspomnieć choćby o propolisie, mleczku pszczelim, wosku czy pyłku pszczelim, zwanym także pierzgą.
Pyłek to męskie nasiona kwiatów zbierane przez pszczoły miodne, wymieszane z ich enzymami trawiennymi i nektarem. W procesie "produkcji" pszczoły umieszczają pierzgę w komórkach plastra i zasklepiają go woskiem. Tam pyłek kwiatowy podlega procesowi fermentacji beztlenowej, prowadzącej do wytworzenia kwasu L-mlekowego. To właśnie te procesy zamieniają męskie komórki rozrodcze kwiatów w prawdziwą bombę witaminową i wsparcie dla zdrowia.
Do czego służy pyłek kwiatowy pszczołom? To składnik pożywienia młodych pszczół i jako taki jest niezwykle bogaty odżywczo, z czego ochoczo korzysta człowiek. W składzie pyłku pszczelego, mającego postać drobnych, żółtych lub brązowych czy niekiedy nawet czarnych kulek, znajduje się wysoka zawartość białka, a także kompleks witamin z grupy B, kwas foliowy i żelazo oraz wapń.
Z tego powodu poleca się go borykającym się z anemią, chorobami układu nerwowego, pacjentami cierpiącymi z powodu niedoborów białka. Dodatkowo pyłek kwiatowy wspiera płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn, a także wpływa korzystnie na procesy mózgowe. Na pewno powinny o nim pamiętać uczniowie i studenci, zwłaszcza w okresie egzaminów.
Pierzga to też naturalny antybiotyk o działaniu również przeciwwirusowym, remedium na problemy skórne i wsparcie dla borykających się z wysokim cholesterolem oraz chorobami układu krwionośnego.
Co więcej pyłek pszczeli wspomaga odchudzanie i powinien być stałym elementem jadłospisu tych, którzy walczą z nadprogramowymi kilogramami.
Pyłek pszczeli. Porcja zdrowia, ale pod jednym warunkiem
Pyłek pszczeli – dlaczego wspiera odchudzanie?
Pyłek pszczeli wspiera utratę zbędnych kilogramom, gdyż działa wielotorowo. Lista zalet pierzgi jest długa:
- wspiera przemianę materii, przyspieszając metabolizm
- usprawnia pracę jelit i wspomaga rytm wypróżnień
- zawiera lecytynę, dzięki czemu pomaga spalać kalorie, zwłaszcza te z węglowodanów
- zapobiega przekształcaniu się węglowodanów prostych w tłuszcz
- zmniejsza apetyt, niwelując chęć podjadania między posiłkami
Pyłek pszczeli – jak stosować pyłek pszczeli podczas odchudzania?
Jak stosować pyłek pszczeli, by cieszyć się efektami odchudzającymi? Zaleca się, by pyłek pszczeli dawkować niczym lekarstwo – systematycznie należy spożywać 30-40 g pyłku pszczelego, czyli 2 łyżki.
To idealna ilość, by wykorzystać ją do porannej owsianki – wystarczy posypać pszczelim pyłkiem gotowe danie. Z tego powodu można dodawać ją do każdej potrawy, pamiętając, by nie była gorąca.
Pyłek pszczeli można także pić na czczo – rozpuszczony w letniej wodzie będzie łagodził skutki zaparć, wspierając przemianę materii. Ponadto pyłek dodany do wody lub posiłku złagodzi uczucie głodu, a przede wszystkim – zniweluje chęć na słodkie co nieco.
Uwaga! Pyłek pszczeli, podobnie jak pozostałe wyroby pszczele, może uczulać, dlatego należy wprowadzać go do diety powoli – codziennie zwiększając jego ilość.
Zobacz także: