Pyłek pszczeli a odchudzanie. Niezwykłe właściwości pierzgi pszczelej

Owocem pszczelej pracy wykorzystywanym przez ludzi jest nie tylko miód znany z wartości prozdrowotnych. Równie cenny jest pyłek pszczeli, zwany pierzgą. Ułatwia również odchudzanie. Jakie niezwykłe właściwości ma pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli Pyłek pszczeli jest bardzo wartościowy, a dodatkowo wspiera odchudzanie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pyłek pszczeli – właściwości

Najbardziej znanym produktem pochodzącym od pszczół jest oczywiście miód. Nie każdy jednak wie, że poza nim wykorzystuje się także inne, równie wartościowe owoce pszczelej pracy. Warto tu wspomnieć choćby o propolisie, mleczku pszczelim, wosku czy pyłku pszczelim, zwanym także pierzgą.

Pyłek to męskie nasiona kwiatów zbierane przez pszczoły miodne, wymieszane z ich enzymami trawiennymi i nektarem. W procesie "produkcji" pszczoły umieszczają pierzgę w komórkach plastra i zasklepiają go woskiem. Tam pyłek kwiatowy podlega procesowi fermentacji beztlenowej, prowadzącej do wytworzenia kwasu L-mlekowego. To właśnie te procesy zamieniają męskie komórki rozrodcze kwiatów w prawdziwą bombę witaminową i wsparcie dla zdrowia.

Do czego służy pyłek kwiatowy pszczołom? To składnik pożywienia młodych pszczół i jako taki jest niezwykle bogaty odżywczo, z czego ochoczo korzysta człowiek. W składzie pyłku pszczelego, mającego postać drobnych, żółtych lub brązowych czy niekiedy nawet czarnych kulek, znajduje się wysoka zawartość białka, a także kompleks witamin z grupy B, kwas foliowy i żelazo oraz wapń.

Z tego powodu poleca się go borykającym się z anemią, chorobami układu nerwowego, pacjentami cierpiącymi z powodu niedoborów białka. Dodatkowo pyłek kwiatowy wspiera płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn, a także wpływa korzystnie na procesy mózgowe. Na pewno powinny o nim pamiętać uczniowie i studenci, zwłaszcza w okresie egzaminów.

Pierzga to też naturalny antybiotyk o działaniu również przeciwwirusowym, remedium na problemy skórne i wsparcie dla borykających się z wysokim cholesterolem oraz chorobami układu krwionośnego.

Co więcej pyłek pszczeli wspomaga odchudzanie i powinien być stałym elementem jadłospisu tych, którzy walczą z nadprogramowymi kilogramami.

Pyłek pszczeli. Porcja zdrowia, ale pod jednym warunkiem

Pyłek pszczeli – dlaczego wspiera odchudzanie?

Pyłek pszczeli wspiera utratę zbędnych kilogramom, gdyż działa wielotorowo. Lista zalet pierzgi jest długa:

  • wspiera przemianę materii, przyspieszając metabolizm
  • usprawnia pracę jelit i wspomaga rytm wypróżnień
  • zawiera lecytynę, dzięki czemu pomaga spalać kalorie, zwłaszcza te z węglowodanów
  • zapobiega przekształcaniu się węglowodanów prostych w tłuszcz
  • zmniejsza apetyt, niwelując chęć podjadania między posiłkami

Pyłek pszczeli – jak stosować pyłek pszczeli podczas odchudzania?

Jak stosować pyłek pszczeli, by cieszyć się efektami odchudzającymi? Zaleca się, by pyłek pszczeli dawkować niczym lekarstwo – systematycznie należy spożywać 30-40 g pyłku pszczelego, czyli 2 łyżki.

To idealna ilość, by wykorzystać ją do porannej owsianki – wystarczy posypać pszczelim pyłkiem gotowe danie. Z tego powodu można dodawać ją do każdej potrawy, pamiętając, by nie była gorąca.

Pyłek pszczeli można także pić na czczo – rozpuszczony w letniej wodzie będzie łagodził skutki zaparć, wspierając przemianę materii. Ponadto pyłek dodany do wody lub posiłku złagodzi uczucie głodu, a przede wszystkim – zniweluje chęć na słodkie co nieco.

Uwaga! Pyłek pszczeli, podobnie jak pozostałe wyroby pszczele, może uczulać, dlatego należy wprowadzać go do diety powoli – codziennie zwiększając jego ilość.

Owsianka z pyłkiem pszczelim
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość