Rzymskie gnocchi. Idealny dodatek do obiadu lub intrygująca przekąska

Rzymskie gnocchi, czyli gnocchi alla Romana, to interesujący sposób na kluski w formie dużych, owalnych placków z semoliny lub kaszy manny. Gnocchi pieczone są w piekarniku z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu są chrupiące z zewnątrz i aksamitne w środku.

Rzymskie gnocchiRzymskie gnocchi
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 250 g kaszy manny
  • 1 l tłustego mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 140 g tartego parmezanu
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki chili, sól do smaku
  • opcjonalnie: posiekana natka pietruszki

Przepis

  • Mleko zagotować w rondlu z połową masła, solą i gałką muszkatołową, a następnie dodać kaszę mannę.
  • Energicznie mieszając, gotować kaszę przez kilka minut, aż cała masa zgęstnieje i stanie się kremowa.
  • Zdjąć rondel z ognia i dodać ok. 100 g parmezanu, a po chwili roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać i przełożyć masę do płaskiego naczynia żaroodpornego, wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
  • Wygładzić powierzchnię masy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia – masa powinna stężeć.
  • Resztę masła – 30 g – roztopić i odstawić na bok.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, a blachę lub formę do pieczenia wyłożyć papierem.
  • Kaszę mannę wyjąć z naczynia żaroodpornego i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinać w niej koła – tak jak na pierogi. Można także pokroić kaszę w dużą kostkę.
  • Koła przełożyć na blachę do pieczenia, a następnie każde z nich polać ostudzonym masłem, posypać pozostałym parmezanem i oprószyć chilli.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż gnocchi staną się złociste.

Przepis

Podawać obsypane natką pietruszki jako samodzielne danie, np. z sałatką, lub jako dodatek do mięsa.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce