Rzodkiewka - królowa wiosennych warzyw
O wartościach odżywczych nowalijek opowiedziała w studiu #dziejesienazywo dietetyk Anna Jelonek.
Od dłuższego czasu stragany i półki sklepowe uginają się od nowalijek. Są to młode warzywa, ukazujące się po raz pierwszy wiosną. Pełne witamin i minerałów są idealne dla osłabionego po zimie organizmu. Do najczęściej spożywanych nowalijek zalicza się: rzodkiewkę, pomidora, ogórka, sałatę, szczypiorek oraz marchew.
O wartościach odżywczych nowalijek opowiedziała w studiu #dziejesienazywo dietetyk Anna Jelonek.
- Rzodkiewka jest niskokaloryczna, zawiera dużo witaminy C, A oraz przeciwutleniaczy oczyszczających organizm z toksyn. Natomiast młoda marchew jest źródłem beta karotenu oraz retinolu, odmiany witamin A, która działa na wzrok, poprawia koloryt skóry.
I dodała:
- Im warzywa dłużej leżą w lodówce i na kuchennym stole, tym szybciej tracą swoje wartości.