Ryżowo-marchewkowe kulki z sosem pomidorowo-cukiniowym

Delikatne kuleczki ryżowe z marchewką idealnie pasują do sosu pomidorowo-cukiniowego. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą całość doprawić intensywniej, a do sosu dodać posiekaną papryczkę chili.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

To danie częściowo można przygotować z resztek z poprzedniego dnia - np. wykorzystując ryż lub niezużyty kawałek cukinii. Oszczędność i pyszne gotowanie w jednym. Delikatne kuleczki ryżowe z marchewką idealnie pasują do sosu pomidorowo-cukiniowego. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą całość doprawić intensywniej, a do sosu dodać posiekaną papryczkę chili.

Składniki na kulki:

1 i 1/2 szklanki ryżu
4 średnie marchewki
2 jajka
sól, świeżo mielony pieprz
szczypta mielonego ziela angielskiego
mąka ziemniaczana do obtoczenia

Sos:

1 mała cukinia
1 średnia cebula
2 średnie ząbki czosnku
ok. 1/2 litra soku pomidorowego
2 średnie liście laurowe
2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
sól, pieprz do smaku

Ryż ugotować na sypko, przestudzić. Marchew obrać, opłukać, pokroić w niewielkie słupki. Dodać do ryżu wraz z jajkami. doprawić solą, mielonym zielem angielskim i świeżo zmielonym (najlepiej grubym) pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie połączyć wszystkie składniki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Cukinię opłukać i pokroić w większą kostkę lub ćwierć plasterki. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać cukinię i liście laurowe, przesmażyć przez 2-3 minuty. Wlać sok pomidorowy, przyprawić do smaku. Można dolać wodę do sosu, jeśli ktoś lubi delikatniejsze smaki. Gotować 2-3 minuty, cukinia powinna być al dente. W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki ryżowe, obtaczać w mące ziemniaczanej i wrzucać na wrzątek. Gotować 3-4 minuty. Podawać z pomidorowo-cukiniowym sosem. Żeby kuleczki nabrały intensywniejszego smaku, można je ugotować bezpośrednio w sosie.

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na www.daylicooking.pl.

Obraz
© (fot. www.daylicooking.pl)

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru