Ryżowo-marchewkowe kulki z sosem pomidorowo-cukiniowym
Delikatne kuleczki ryżowe z marchewką idealnie pasują do sosu pomidorowo-cukiniowego. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą całość doprawić intensywniej, a do sosu dodać posiekaną papryczkę chili.
To danie częściowo można przygotować z resztek z poprzedniego dnia - np. wykorzystując ryż lub niezużyty kawałek cukinii. Oszczędność i pyszne gotowanie w jednym. Delikatne kuleczki ryżowe z marchewką idealnie pasują do sosu pomidorowo-cukiniowego. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą całość doprawić intensywniej, a do sosu dodać posiekaną papryczkę chili.
Składniki na kulki:
1 i 1/2 szklanki ryżu
4 średnie marchewki
2 jajka
sól, świeżo mielony pieprz
szczypta mielonego ziela angielskiego
mąka ziemniaczana do obtoczenia
Sos:
1 mała cukinia
1 średnia cebula
2 średnie ząbki czosnku
ok. 1/2 litra soku pomidorowego
2 średnie liście laurowe
2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
sól, pieprz do smaku
Ryż ugotować na sypko, przestudzić. Marchew obrać, opłukać, pokroić w niewielkie słupki. Dodać do ryżu wraz z jajkami. doprawić solą, mielonym zielem angielskim i świeżo zmielonym (najlepiej grubym) pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie połączyć wszystkie składniki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Cukinię opłukać i pokroić w większą kostkę lub ćwierć plasterki. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać cukinię i liście laurowe, przesmażyć przez 2-3 minuty. Wlać sok pomidorowy, przyprawić do smaku. Można dolać wodę do sosu, jeśli ktoś lubi delikatniejsze smaki. Gotować 2-3 minuty, cukinia powinna być al dente. W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki ryżowe, obtaczać w mące ziemniaczanej i wrzucać na wrzątek. Gotować 3-4 minuty. Podawać z pomidorowo-cukiniowym sosem. Żeby kuleczki nabrały intensywniejszego smaku, można je ugotować bezpośrednio w sosie.
Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na www.daylicooking.pl.