Ryż z zielonymi warzywami i pietruszką
Ryż bardzo często gości w mojej kuchni ze względu na to, że jest bardzo delikatny dla układu pokarmowego. Lubię mieć dużo energii, dlatego zdecydowanie częściej sięgam po te posiłki, które tej energii mi dodają, a nie ją odbierają, jak na przykład połączenie ziemniaków z mięsem. Ryż z warzywami na ciepło przygotowuję często również na śniadanie, tę wersje można połączyć również z jajkiem na miękko i dołączyć awokado, wtedy wyczarujemy posiłek jeszcze bardziej sycący. Nie zapominajmy o świeżych zielonych dodatkach, jak na przykład pietruszka, która doda jeszcze więcej smaku, aromatu i zdrowia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
• ryż ugotowany po ajurwedyjsku
• cukinia
• cebula
• papryka
• rozmaryn
• świeże kiełki
• kapary
• pietruszka
• ½ łyżeczki kuminu
• prażony słonecznik
• oliwa
• sól
• świeżo mielony pieprz
• masło klarowane
W garnku gotujemy ryż po ajurwedyjsku. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, na które wsypujemy ½ łyżeczki kuminu i pokrojone w kostkę warzywa: cukinię, cebulę, paprykę, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy i podsmażamy, aż warzywa będą miękkie. Warzywa mieszamy z ryżem, skrapiamy oliwą i ciepłe podajemy z kiełkami, świeżą pietruszką, kaparami i prażonym słonecznikiem.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze