Ryż z botwinką, burakiem i orzechami

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez ryżu. Warto jednak pamiętać, żeby dobrać odpowiedni rodzaj ryżu do konkretnej potrawy, np. arborio do risotto, perłowy do sushi, basmati i jaśminowy do sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych. Najbardziej pożywny jest ryż czarny; ryż czerwony i brązowy mają największą zawartość selenu. Różne rodzaje ryżu można mieszać w jednej potrawie, trzeba tylko pamiętać, że różne odmiany mają różny czas gotowania, ryż czarny – ok. 40 minut, brązowy – ok. 30 minut, biały – ok. 15 minut.

Ryż z botwinką, burakiem i orzechamiRyż z botwinką, burakiem i orzechami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 1 szklanka ryżu basmati
• 1 garść jarmużu
• 1 garść liści botwinki
• 1 burak
• 200 g szynki
• 100 g sera feta
• 1/2 szklanki orzechów włoskich
• ulubione przyprawy
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Przepis

  • Ryż kilkakrotnie przepłukać, aż woda po płukaniu straci lekko mleczny kolor. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, zagotować, posolić. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować pod przykryciem 12–14 minut.
  • Ryżu nie trzeba mieszać w czasie gotowania. Gdy wchłonie całą wodę, zestawić z ognia, zdjąć przykrywkę i zostawić do odparowania, ostudzić.
  • Szynkę pokroić w kostkę. Burak dobrze umyć, obrać, pokroić na bardzo cienkie płatki, a następnie pokroić je w 2-centymetrowe kwadraty.
  • Orzechy można posiekać, ale można też użyć całych. Fetę pokroić w kostkę. Do miski włożyć jarmuż, botwinkę, szynkę, ryż, burak i orzechy, dodać przyprawy i wymieszać. Na wierzch wyłożyć fetę.
  • Sałatkę polać oliwą, można też skropić octem balsamicznym.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne