Ryż z botwinką, burakiem i orzechami
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez ryżu. Warto jednak pamiętać, żeby dobrać odpowiedni rodzaj ryżu do konkretnej potrawy, np. arborio do risotto, perłowy do sushi, basmati i jaśminowy do sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych. Najbardziej pożywny jest ryż czarny; ryż czerwony i brązowy mają największą zawartość selenu. Różne rodzaje ryżu można mieszać w jednej potrawie, trzeba tylko pamiętać, że różne odmiany mają różny czas gotowania, ryż czarny – ok. 40 minut, brązowy – ok. 30 minut, biały – ok. 15 minut.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
• 1 szklanka ryżu basmati
• 1 garść jarmużu
• 1 garść liści botwinki
• 1 burak
• 200 g szynki
• 100 g sera feta
• 1/2 szklanki orzechów włoskich
• ulubione przyprawy
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• ocet balsamiczny (opcjonalnie)
Przepis
- Ryż kilkakrotnie przepłukać, aż woda po płukaniu straci lekko mleczny kolor. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, zagotować, posolić. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować pod przykryciem 12–14 minut.
- Ryżu nie trzeba mieszać w czasie gotowania. Gdy wchłonie całą wodę, zestawić z ognia, zdjąć przykrywkę i zostawić do odparowania, ostudzić.
- Szynkę pokroić w kostkę. Burak dobrze umyć, obrać, pokroić na bardzo cienkie płatki, a następnie pokroić je w 2-centymetrowe kwadraty.
- Orzechy można posiekać, ale można też użyć całych. Fetę pokroić w kostkę. Do miski włożyć jarmuż, botwinkę, szynkę, ryż, burak i orzechy, dodać przyprawy i wymieszać. Na wierzch wyłożyć fetę.
- Sałatkę polać oliwą, można też skropić octem balsamicznym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl