Ryż z botwinką, burakiem i orzechami

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez ryżu. Warto jednak pamiętać, żeby dobrać odpowiedni rodzaj ryżu do konkretnej potrawy, np. arborio do risotto, perłowy do sushi, basmati i jaśminowy do sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych. Najbardziej pożywny jest ryż czarny; ryż czerwony i brązowy mają największą zawartość selenu. Różne rodzaje ryżu można mieszać w jednej potrawie, trzeba tylko pamiętać, że różne odmiany mają różny czas gotowania, ryż czarny – ok. 40 minut, brązowy – ok. 30 minut, biały – ok. 15 minut.

Ryż z botwinką, burakiem i orzechamiRyż z botwinką, burakiem i orzechami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 1 szklanka ryżu basmati
• 1 garść jarmużu
• 1 garść liści botwinki
• 1 burak
• 200 g szynki
• 100 g sera feta
• 1/2 szklanki orzechów włoskich
• ulubione przyprawy
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Przepis

  • Ryż kilkakrotnie przepłukać, aż woda po płukaniu straci lekko mleczny kolor. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, zagotować, posolić. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować pod przykryciem 12–14 minut.
  • Ryżu nie trzeba mieszać w czasie gotowania. Gdy wchłonie całą wodę, zestawić z ognia, zdjąć przykrywkę i zostawić do odparowania, ostudzić.
  • Szynkę pokroić w kostkę. Burak dobrze umyć, obrać, pokroić na bardzo cienkie płatki, a następnie pokroić je w 2-centymetrowe kwadraty.
  • Orzechy można posiekać, ale można też użyć całych. Fetę pokroić w kostkę. Do miski włożyć jarmuż, botwinkę, szynkę, ryż, burak i orzechy, dodać przyprawy i wymieszać. Na wierzch wyłożyć fetę.
  • Sałatkę polać oliwą, można też skropić octem balsamicznym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się