Ryby dobre na pamięć
- Jedzenie tuńczyka i innych ryb może pomóc obniżyć ryzyko zaburzeń pamięci i udaru mózgu u osób starszych - informują naukowcy z Finlandii na łamach czasopisma "Neurology".
Badaniem objęto 3660 osób w wieku 65 lat i starszych. Uczestnikom wykonano badania obrazowe mózgu w celu wykrycia drobnych uszkodzeń, które mogłyby prowadzić do wystąpienia zaburzeń poznawczych, demencji lub udaru mózgu. Takie wykrywalne tylko dzięki skanowaniu mózgu drobne uszkodzenia występują u blisko 20 procent zdrowych starszych ludzi. To samo badanie powtórzono po 5 latach u 2313 uczestników projektu. Wszystkich poproszono o wypełnienie ankiet na temat spożywania ryb.
Wyniki badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą pieczonego tuńczyka lub inne gatunki ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-6 (DHA i EPA) przynajmniej 3 razy w tygodniu, są o 26 procent mniej narażeni na uszkodzenia mózgu prowadzące do demencji i udaru niż osoby, które nie jedzą ryb regularnie. Jedzenie ryby raz w tygodniu zmniejsza takie ryzyko o 13 procent.
– Jedzenie tuńczyka i innych ryb wydaje się zabezpieczać przed utratą pamięci i udarem mózgu, ale obserwacji tych nie potwierdzono u osób, które regularnie jedzą smażone ryby – mówi Jyrki Virtanen z University of Kuopio. – Potrzebujemy kolejnych badań na temat mechanizmu działania ochronnego ryb. Wydaje się, że to kwasy tłuszczowe omega-3 – EPA i DHA – odgrywają główną rolę.
Rybami o najwyższej zawartości DHA i EPA są łosoś, makrela, śledź, sardynka i sardela.
(PAP)