Ryba w panierce z włoszczyzny
Znudziła ci się ryba panierowana w jajku i bułce tartej? Wypróbuj przepis na wyjątkową panierkę z... włoszczyzny. Nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie prezentuje się na talerzu. Podaj do niej ryż z koperkiem i dip czosnkowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Filety rybne rozmrażamy w temperaturze pokojowej i kroimy każdy na 3 części (jeżeli rozmrozimy je w ciepłej wodzie lub w mikrofalówce, będą się rozpadać podczas smażenia).
Jajko wbijamy do miseczki lub głębokiego talerza i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
Zmrożoną włoszczyznę wrzucamy na minutę do wrzącej wody, po czym odsączamy na sitku.
Filety obtaczamy kolejno w mące, jajku, a potem we włoszczyźnie wymieszanej z bułką tartą. Panierkę dociskamy do ryby tak, aby równo przylgnęła do każdego fileta. Filety smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.
Danie, podane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, smakuje wybornie. Przed podaniem rybę można skropić sokiem z cytryny. Jako dodatek można również zastosować dip czosnkowy.
Przepis poleca TanioSzybkoSmacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze