Trwa ładowanie...
d4c87sd
d4c87sd

Ryba w panierce z włoszczyzny

Przepis

Znudziła ci się ryba panierowana w jajku i bułce tartej? Wypróbuj przepis na wyjątkową panierkę z... włoszczyzny. Nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie prezentuje się na talerzu. Podaj do niej ryż z koperkiem i dip czosnkowy.

4.2
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Ryba w panierce z włoszczyzny
Shutterstock
Składniki
  • 4 mrożone filety z mintaja albo morszczuka
  • 100 g mrożonej włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystane Nordis Włoszczyzna)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Filety rybne rozmrażamy w temperaturze pokojowej i kroimy każdy na 3 części (jeżeli rozmrozimy je w ciepłej wodzie lub w mikrofalówce, będą się rozpadać podczas smażenia).

Jajko wbijamy do miseczki lub głębokiego talerza i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
Zmrożoną włoszczyznę wrzucamy na minutę do wrzącej wody, po czym odsączamy na sitku.

Filety obtaczamy kolejno w mące, jajku, a potem we włoszczyźnie wymieszanej z bułką tartą. Panierkę dociskamy do ryby tak, aby równo przylgnęła do każdego fileta. Filety smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.

Danie, podane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, smakuje wybornie. Przed podaniem rybę można skropić sokiem z cytryny. Jako dodatek można również zastosować dip czosnkowy.

Przepis poleca TanioSzybkoSmacznie.pl

Ryba w panierce z włoszczyzny
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d4c87sd
d4c87sd
d4c87sd
d4c87sd
Więcej tematów
d4c87sd