Ryba w panierce z włoszczyzny

Znudziła ci się ryba panierowana w jajku i bułce tartej? Wypróbuj przepis na wyjątkową panierkę z... włoszczyzny. Nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie prezentuje się na talerzu. Podaj do niej ryż z koperkiem i dip czosnkowy.

Ryba w panierce z włoszczyznyRyba w panierce z włoszczyzny

Składniki

  • 4 mrożone filety z mintaja albo morszczuka
  • 100 g mrożonej włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystane Nordis Włoszczyzna)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Filety rybne rozmrażamy w temperaturze pokojowej i kroimy każdy na 3 części (jeżeli rozmrozimy je w ciepłej wodzie lub w mikrofalówce, będą się rozpadać podczas smażenia).

Przepis

Jajko wbijamy do miseczki lub głębokiego talerza i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
Zmrożoną włoszczyznę wrzucamy na minutę do wrzącej wody, po czym odsączamy na sitku.

Przepis

Filety obtaczamy kolejno w mące, jajku, a potem we włoszczyźnie wymieszanej z bułką tartą. Panierkę dociskamy do ryby tak, aby równo przylgnęła do każdego fileta. Filety smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.

Przepis

Danie, podane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, smakuje wybornie. Przed podaniem rybę można skropić sokiem z cytryny. Jako dodatek można również zastosować dip czosnkowy.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia