Ryba w panierce z włoszczyzny

Znudziła ci się ryba panierowana w jajku i bułce tartej? Wypróbuj przepis na wyjątkową panierkę z... włoszczyzny. Nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie prezentuje się na talerzu. Podaj do niej ryż z koperkiem i dip czosnkowy.

Ryba w panierce z włoszczyznyRyba w panierce z włoszczyzny

Składniki

  • 4 mrożone filety z mintaja albo morszczuka
  • 100 g mrożonej włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystane Nordis Włoszczyzna)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Filety rybne rozmrażamy w temperaturze pokojowej i kroimy każdy na 3 części (jeżeli rozmrozimy je w ciepłej wodzie lub w mikrofalówce, będą się rozpadać podczas smażenia).

Przepis

Jajko wbijamy do miseczki lub głębokiego talerza i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
Zmrożoną włoszczyznę wrzucamy na minutę do wrzącej wody, po czym odsączamy na sitku.

Przepis

Filety obtaczamy kolejno w mące, jajku, a potem we włoszczyźnie wymieszanej z bułką tartą. Panierkę dociskamy do ryby tak, aby równo przylgnęła do każdego fileta. Filety smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.

Przepis

Danie, podane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, smakuje wybornie. Przed podaniem rybę można skropić sokiem z cytryny. Jako dodatek można również zastosować dip czosnkowy.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀