Ryba po japońsku. Sekretem jest pomidorowa zalewa
Ryba po japońsku to bardzo popularny w Polsce sposób przyrządzania filetów rybnych. Kawałki ryby panierujemy w mące i bułce tartej, a następnie marynujemy w pomidorowej zalewie z octem. Tak przygotowaną rybę możemy podać jako przystawkę na świątecznym stole.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Zalewa:
- szklanka oleju
- puszka koncentratu pomidorowego
- 8 łyżek keczupu łagodnego
- 6 łyżek octu
- łyżka cukru
- sól, pieprz
Przepis
- Filety skrop cytryną, obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmaż z obu stron na oleju.
- Zalewa: wszystkie składniki wymieszaj ze szklanka wody, gotuj 3 minuty. Przypraw solą i pieprzem.
- Papryki i ogórki pokrój w kostkę, cebule w pół krążki. W głębokim naczyniu układaj na przemian warzywa i ryby, wlej zalewę. Odstaw na godzinę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl