Trwa ładowanie...
d12cji3
d12cji3

Ryba na piątek: mini kanapki z sałatką śledziową

Przepis

Prosta i efektowna przystawka, która z powodzeniem może znaleźć się na świątecznym stole. Śledź w tym wydaniu smakuje wyjątkowo.

2.9
(10 głosów)
Oceń:
d12cji3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Ryba na piątek: mini kanapki z sałatką śledziową
123
Składniki
  • 200 g filetów śledziowych marynowanych w occie
  • 1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
  • 1/3 szalotki
  • 1 mały ogórek zielony
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki majonezu
  • pieczywo pełnoziarniste do podania
  • masło do pieczywa
Przepis

Filety odsączamy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oliwki drobno kroimy, zostawiając kilka do dekoracji. Szalotkę drobno siekamy. Ogórka kroimy w plasterki. W misce łączymy śledzie, szalotkę, oliwki i mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku posiekanym rozmarynem (kilka zostawiamy do dekoracji) i pieprzem.

Sałatkę podajemy na kanapeczkach (np. w kształcie gwiazdek), posmarowanych cienko masłem z plasterkiem ogórka.

d12cji3
Ryba na piątek: mini kanapki z sałatką śledziową
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3