Ryba na piątek: mini kanapki z sałatką śledziową
Prosta i efektowna przystawka, która z powodzeniem może znaleźć się na świątecznym stole. Śledź w tym wydaniu smakuje wyjątkowo.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 200 g filetów śledziowych marynowanych w occie
- 1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
- 1/3 szalotki
- 1 mały ogórek zielony
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki majonezu
- pieczywo pełnoziarniste do podania
- masło do pieczywa
Filety odsączamy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oliwki drobno kroimy, zostawiając kilka do dekoracji. Szalotkę drobno siekamy. Ogórka kroimy w plasterki. W misce łączymy śledzie, szalotkę, oliwki i mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku posiekanym rozmarynem (kilka zostawiamy do dekoracji) i pieprzem.
Sałatkę podajemy na kanapeczkach (np. w kształcie gwiazdek), posmarowanych cienko masłem z plasterkiem ogórka.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze