Ryba, która króluje w polskiej kuchni. Jest tania i bardzo smaczna

Pstrąg tęczowy to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych, nic więc dziwnego, że na naszym stole pojawia się w różnych odsłonach. Co więcej, jego delikatne, chude mięso o bladoróżowej barwie to bogate źródło cennych wartości odżywczych. Zobaczcie, dlaczego warto postawić w kuchni na pstrąga.

Pstrąg jest doskonałą rybą na zdrowy i dietetyczny obiad.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Pstrąg tęczowy, zwany również łososiowym, jest rybą hodowlaną i bardzo popularną w tradycyjnej polskiej kuchni. To wyjątkowo bogate źródło kwasów omega-3, a także łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, oraz selenu, fosforu, wapnia, magnezu czy żelaza. Jest przy tym niskokaloryczny i chudy, dzięki czemu stanowi wspaniałą propozycję dla osób na diecie.

Jeśli do tej pory nie byliśmy przekonani do pstrąga, warto dać mu szansę. Można go dostać w większości supermarketów, a w Lidlu jest właśnie na promocji. Kupując ryby w sklepie, wybierzmy mniejsze okazy – wówczas będziemy mieć pewność, że są młodsze, nieprzekarmione, a przez to zdrowsze i smaczniejsze. Kupujmy ryby, których łuska jest nienaruszona i gładko przylega do mięsa, a skrzela lekko krwiste.

Pstrąg najlepiej smakuje pieczony w piekarniku lub na grillu – wówczas warto oprószyć rybę ulubionymi, świeżymi ziołami. Jeśli szukamy lekkiego przepisu, pstrąg doskonale nadaje się również do gotowania na parze bądź w bulionie warzywnym z dodatkiem soku z cytryny lub odrobiny octu (wystarczy 15 minut na wolnym ogniu).

Jest tyle wspaniałych przepisów na pstrąga, że wprost trudno zdecydować się na jeden. Polecamy przepis na świeże pstrągi, pieczone w piekarniku z dodatkiem masła ziołowego, prosto z bloga "Obiad gotowy".

Składniki:
• 2 pstrągi
• 50g masła
• pęczek posiekanej natki pietruszki
• kilka gałązek tymianku
• 4 ząbki czosnku
• 1 cytryna
• sól
• pieprz
• oliwa

Przepis:
Ryby sprawić, z jednego boku skórę naciąć kilka razy. Masło wymieszać z pietruszką, listkami tymianku, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, podzielić na pół, a każdej części ulepić podłużny klusek i włożyć do ryby. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki, włożyć w nacięcia na boku pstrągów, posypać solą i pieprzem, położyć plasterki cytryny. Ryby ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 25-30 minut (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 180 stopni C. Podawać z cytryną.

Zobacz też: Pieczona ryba na szpinaku

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki