Ryba, która króluje w polskiej kuchni. Jest tania i bardzo smaczna

Pstrąg tęczowy to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych, nic więc dziwnego, że na naszym stole pojawia się w różnych odsłonach. Co więcej, jego delikatne, chude mięso o bladoróżowej barwie to bogate źródło cennych wartości odżywczych. Zobaczcie, dlaczego warto postawić w kuchni na pstrąga.

Pstrąg jest doskonałą rybą na zdrowy i dietetyczny obiad.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Pstrąg tęczowy, zwany również łososiowym, jest rybą hodowlaną i bardzo popularną w tradycyjnej polskiej kuchni. To wyjątkowo bogate źródło kwasów omega-3, a także łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, oraz selenu, fosforu, wapnia, magnezu czy żelaza. Jest przy tym niskokaloryczny i chudy, dzięki czemu stanowi wspaniałą propozycję dla osób na diecie.

Jeśli do tej pory nie byliśmy przekonani do pstrąga, warto dać mu szansę. Można go dostać w większości supermarketów, a w Lidlu jest właśnie na promocji. Kupując ryby w sklepie, wybierzmy mniejsze okazy – wówczas będziemy mieć pewność, że są młodsze, nieprzekarmione, a przez to zdrowsze i smaczniejsze. Kupujmy ryby, których łuska jest nienaruszona i gładko przylega do mięsa, a skrzela lekko krwiste.

Pstrąg najlepiej smakuje pieczony w piekarniku lub na grillu – wówczas warto oprószyć rybę ulubionymi, świeżymi ziołami. Jeśli szukamy lekkiego przepisu, pstrąg doskonale nadaje się również do gotowania na parze bądź w bulionie warzywnym z dodatkiem soku z cytryny lub odrobiny octu (wystarczy 15 minut na wolnym ogniu).

Jest tyle wspaniałych przepisów na pstrąga, że wprost trudno zdecydować się na jeden. Polecamy przepis na świeże pstrągi, pieczone w piekarniku z dodatkiem masła ziołowego, prosto z bloga "Obiad gotowy".

Składniki:
• 2 pstrągi
• 50g masła
• pęczek posiekanej natki pietruszki
• kilka gałązek tymianku
• 4 ząbki czosnku
• 1 cytryna
• sól
• pieprz
• oliwa

Przepis:
Ryby sprawić, z jednego boku skórę naciąć kilka razy. Masło wymieszać z pietruszką, listkami tymianku, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, podzielić na pół, a każdej części ulepić podłużny klusek i włożyć do ryby. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki, włożyć w nacięcia na boku pstrągów, posypać solą i pieprzem, położyć plasterki cytryny. Ryby ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 25-30 minut (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 180 stopni C. Podawać z cytryną.

Zobacz też: Pieczona ryba na szpinaku

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć