Ryba, która króluje w polskiej kuchni. Jest tania i bardzo smaczna

Pstrąg tęczowy to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych, nic więc dziwnego, że na naszym stole pojawia się w różnych odsłonach. Co więcej, jego delikatne, chude mięso o bladoróżowej barwie to bogate źródło cennych wartości odżywczych. Zobaczcie, dlaczego warto postawić w kuchni na pstrąga.

Pstrąg jest doskonałą rybą na zdrowy i dietetyczny obiad.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Pstrąg tęczowy, zwany również łososiowym, jest rybą hodowlaną i bardzo popularną w tradycyjnej polskiej kuchni. To wyjątkowo bogate źródło kwasów omega-3, a także łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, oraz selenu, fosforu, wapnia, magnezu czy żelaza. Jest przy tym niskokaloryczny i chudy, dzięki czemu stanowi wspaniałą propozycję dla osób na diecie.

Jeśli do tej pory nie byliśmy przekonani do pstrąga, warto dać mu szansę. Można go dostać w większości supermarketów, a w Lidlu jest właśnie na promocji. Kupując ryby w sklepie, wybierzmy mniejsze okazy – wówczas będziemy mieć pewność, że są młodsze, nieprzekarmione, a przez to zdrowsze i smaczniejsze. Kupujmy ryby, których łuska jest nienaruszona i gładko przylega do mięsa, a skrzela lekko krwiste.

Pstrąg najlepiej smakuje pieczony w piekarniku lub na grillu – wówczas warto oprószyć rybę ulubionymi, świeżymi ziołami. Jeśli szukamy lekkiego przepisu, pstrąg doskonale nadaje się również do gotowania na parze bądź w bulionie warzywnym z dodatkiem soku z cytryny lub odrobiny octu (wystarczy 15 minut na wolnym ogniu).

Jest tyle wspaniałych przepisów na pstrąga, że wprost trudno zdecydować się na jeden. Polecamy przepis na świeże pstrągi, pieczone w piekarniku z dodatkiem masła ziołowego, prosto z bloga "Obiad gotowy".

Składniki:
• 2 pstrągi
• 50g masła
• pęczek posiekanej natki pietruszki
• kilka gałązek tymianku
• 4 ząbki czosnku
• 1 cytryna
• sól
• pieprz
• oliwa

Przepis:
Ryby sprawić, z jednego boku skórę naciąć kilka razy. Masło wymieszać z pietruszką, listkami tymianku, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, podzielić na pół, a każdej części ulepić podłużny klusek i włożyć do ryby. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki, włożyć w nacięcia na boku pstrągów, posypać solą i pieprzem, położyć plasterki cytryny. Ryby ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 25-30 minut (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 180 stopni C. Podawać z cytryną.

Zobacz też: Pieczona ryba na szpinaku

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯