Ryba, która króluje w polskiej kuchni. Jest tania i bardzo smaczna

Pstrąg tęczowy to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych, nic więc dziwnego, że na naszym stole pojawia się w różnych odsłonach. Co więcej, jego delikatne, chude mięso o bladoróżowej barwie to bogate źródło cennych wartości odżywczych. Zobaczcie, dlaczego warto postawić w kuchni na pstrąga.

Pstrąg jest doskonałą rybą na zdrowy i dietetyczny obiad.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Pstrąg tęczowy, zwany również łososiowym, jest rybą hodowlaną i bardzo popularną w tradycyjnej polskiej kuchni. To wyjątkowo bogate źródło kwasów omega-3, a także łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, oraz selenu, fosforu, wapnia, magnezu czy żelaza. Jest przy tym niskokaloryczny i chudy, dzięki czemu stanowi wspaniałą propozycję dla osób na diecie.

Jeśli do tej pory nie byliśmy przekonani do pstrąga, warto dać mu szansę. Można go dostać w większości supermarketów, a w Lidlu jest właśnie na promocji. Kupując ryby w sklepie, wybierzmy mniejsze okazy – wówczas będziemy mieć pewność, że są młodsze, nieprzekarmione, a przez to zdrowsze i smaczniejsze. Kupujmy ryby, których łuska jest nienaruszona i gładko przylega do mięsa, a skrzela lekko krwiste.

Pstrąg najlepiej smakuje pieczony w piekarniku lub na grillu – wówczas warto oprószyć rybę ulubionymi, świeżymi ziołami. Jeśli szukamy lekkiego przepisu, pstrąg doskonale nadaje się również do gotowania na parze bądź w bulionie warzywnym z dodatkiem soku z cytryny lub odrobiny octu (wystarczy 15 minut na wolnym ogniu).

Jest tyle wspaniałych przepisów na pstrąga, że wprost trudno zdecydować się na jeden. Polecamy przepis na świeże pstrągi, pieczone w piekarniku z dodatkiem masła ziołowego, prosto z bloga "Obiad gotowy".

Składniki:
• 2 pstrągi
• 50g masła
• pęczek posiekanej natki pietruszki
• kilka gałązek tymianku
• 4 ząbki czosnku
• 1 cytryna
• sól
• pieprz
• oliwa

Przepis:
Ryby sprawić, z jednego boku skórę naciąć kilka razy. Masło wymieszać z pietruszką, listkami tymianku, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, podzielić na pół, a każdej części ulepić podłużny klusek i włożyć do ryby. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki, włożyć w nacięcia na boku pstrągów, posypać solą i pieprzem, położyć plasterki cytryny. Ryby ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 25-30 minut (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 180 stopni C. Podawać z cytryną.

Zobacz też: Pieczona ryba na szpinaku

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie