Ryba, która króluje w polskiej kuchni. Jest tania i bardzo smaczna

Pstrąg tęczowy to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych, nic więc dziwnego, że na naszym stole pojawia się w różnych odsłonach. Co więcej, jego delikatne, chude mięso o bladoróżowej barwie to bogate źródło cennych wartości odżywczych. Zobaczcie, dlaczego warto postawić w kuchni na pstrąga.

Pstrąg jest doskonałą rybą na zdrowy i dietetyczny obiad.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Pstrąg tęczowy, zwany również łososiowym, jest rybą hodowlaną i bardzo popularną w tradycyjnej polskiej kuchni. To wyjątkowo bogate źródło kwasów omega-3, a także łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, oraz selenu, fosforu, wapnia, magnezu czy żelaza. Jest przy tym niskokaloryczny i chudy, dzięki czemu stanowi wspaniałą propozycję dla osób na diecie.

Jeśli do tej pory nie byliśmy przekonani do pstrąga, warto dać mu szansę. Można go dostać w większości supermarketów, a w Lidlu jest właśnie na promocji. Kupując ryby w sklepie, wybierzmy mniejsze okazy – wówczas będziemy mieć pewność, że są młodsze, nieprzekarmione, a przez to zdrowsze i smaczniejsze. Kupujmy ryby, których łuska jest nienaruszona i gładko przylega do mięsa, a skrzela lekko krwiste.

Pstrąg najlepiej smakuje pieczony w piekarniku lub na grillu – wówczas warto oprószyć rybę ulubionymi, świeżymi ziołami. Jeśli szukamy lekkiego przepisu, pstrąg doskonale nadaje się również do gotowania na parze bądź w bulionie warzywnym z dodatkiem soku z cytryny lub odrobiny octu (wystarczy 15 minut na wolnym ogniu).

Jest tyle wspaniałych przepisów na pstrąga, że wprost trudno zdecydować się na jeden. Polecamy przepis na świeże pstrągi, pieczone w piekarniku z dodatkiem masła ziołowego, prosto z bloga "Obiad gotowy".

Składniki:
• 2 pstrągi
• 50g masła
• pęczek posiekanej natki pietruszki
• kilka gałązek tymianku
• 4 ząbki czosnku
• 1 cytryna
• sól
• pieprz
• oliwa

Przepis:
Ryby sprawić, z jednego boku skórę naciąć kilka razy. Masło wymieszać z pietruszką, listkami tymianku, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, podzielić na pół, a każdej części ulepić podłużny klusek i włożyć do ryby. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki, włożyć w nacięcia na boku pstrągów, posypać solą i pieprzem, położyć plasterki cytryny. Ryby ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 25-30 minut (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 180 stopni C. Podawać z cytryną.

Zobacz też: Pieczona ryba na szpinaku

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast