Rozgrzewający napar z mięty i rumianku
W mroźne, zimowe dni marzymy o ciepłym kocu i kubku gorącego napoju. Jednak rzeczywistość nie zawsze jest kolorowa i często musimy opuścić azyl. Przed wyjściem na zewnątrz warto wypić gorący napój, który skutecznie rozgrzewa i błyskawicznie dodaje energii. Adam Kozanecki, finalista 4. edycji programu "MasterChef" przygotował rozgrzewający napar z mięty i rumianku.
W mroźne, zimowe dni marzymy zazwyczaj o kocu i kubku gorącego napoju. Jednak często musimy opuścić ciepłe pomieszczenie. Przed wyjściem z domu warto wypić napój, który skutecznie rozgrzeje i doda nam energii. Adam Kozanecki, finalista 4. edycji programu "MasterChef" przygotował napar z mięty i rumianku. Poprawia trawienie i dostarcza sporej dawki witaminy C.
W jego menu znalazły się też propozycje lekkostrawnych posiłków, które doskonale sprawdzą się po poświątecznym obżarstwie. Kucharz zaprezentował przepis na sałatkę z koprem włoskim, ogórkiem, chrzanem i wędzonym pstrągiem oraz naleśniki na naparze z pokrzywy z dżemem agrestowym lub czereśniowym.
Składniki: mięta, rumianek, cytryna, miód, korzeń imbiru, świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Miętę oraz rumianek zalewamy wrzątkiem, dodajemy kawałki obranego korzenia imbiru, parzymy. Do przestudzonego naparu dodajemy sok z cytryny. Według upodobań dosładzamy miodem (pamiętajmy aby płyn nie był gorący, miód dodany do wrzątku traci swoje właściwości). Dekorujemy listkami mięty.