Rozgrzewający napar z mięty i rumianku

W mroźne, zimowe dni marzymy o ciepłym kocu i kubku gorącego napoju. Jednak rzeczywistość nie zawsze jest kolorowa i często musimy opuścić azyl. Przed wyjściem na zewnątrz warto wypić gorący napój, który skutecznie rozgrzewa i błyskawicznie dodaje energii. Adam Kozanecki, finalista 4. edycji programu "MasterChef" przygotował rozgrzewający napar z mięty i rumianku.

W mroźne, zimowe dni marzymy zazwyczaj o kocu i kubku gorącego napoju. Jednak często musimy opuścić ciepłe pomieszczenie. Przed wyjściem z domu warto wypić napój, który skutecznie rozgrzeje i doda nam energii. Adam Kozanecki, finalista 4. edycji programu "MasterChef" przygotował napar z mięty i rumianku. Poprawia trawienie i dostarcza sporej dawki witaminy C.

W jego menu znalazły się też propozycje lekkostrawnych posiłków, które doskonale sprawdzą się po poświątecznym obżarstwie. Kucharz zaprezentował przepis na sałatkę z koprem włoskim, ogórkiem, chrzanem i wędzonym pstrągiem oraz naleśniki na naparze z pokrzywy z dżemem agrestowym lub czereśniowym.

Składniki: mięta, rumianek, cytryna, miód, korzeń imbiru, świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Miętę oraz rumianek zalewamy wrzątkiem, dodajemy kawałki obranego korzenia imbiru, parzymy. Do przestudzonego naparu dodajemy sok z cytryny. Według upodobań dosładzamy miodem (pamiętajmy aby płyn nie był gorący, miód dodany do wrzątku traci swoje właściwości). Dekorujemy listkami mięty.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja