Rozgrzewający kapuśniak krok po kroku
Kapuśniak to jedna z tradycyjnych polskich zup. Idealna na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i syci. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 150 g kiszonej kapusty posiekanej
 - 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
 - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
 - 100 g poszatkowanej świeżej białej kapusty
 - 1 średnia marchewka starta na tartce
 - 700 ml wody
 - 3 kulki ziela angielskiego
 - 2 liście laurowe
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - 150 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
 - 150 g kiełbasy pokrojonej w plastry i podsmażonej
 - majeranek, sól i pieprz do smaku
 
Przepis
- W garnku podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać białą kapustę, ziemniaki, marchewkę, ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i wlać wodę.
 - Gotować przez około 20 min. na małym ogniu.
 - Dodać podsmażona kiełbasę i kiszoną kapustę, gotować jeszcze chwilę, na końcu wsypać majeranek i doprawić w razie potrzeby.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl