Rozgrzewający gulasz na jesienne dni. Przepis z Hogwartu
Ten przepis to zamerykanizowana wersja dania pochodzącego ze średniowiecznych Węgier. Składniki są łatwo dostępne, a efekt zadowoli nawet najprzystojniejszego gwiazdora sportu wygłodniałego po wieczorze na parkiecie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia amerykańska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Duszenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 450 g mielonego mięsa z indyka
 - 2 średnie cebule, posiekane
 - 4 ząbki czosnku, posiekane
 - 4 duże marchewki, posiekane
 - 1 łyżeczka + szczypta soli, do dodawania po trochu
 - 220 g makaronu kolanka
 - 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
 - 1 puszka (400 g) passaty pomidorowej
 - ½ łyżeczki mielonego pieprzu
 - 3–4 łodygi świeżej natki pietruszki, posiekane + więcej do dekoracji
 - 2 łyżeczki suszonej bazylii
 - 3 łyżeczki suszonego oregano
 - 1 papryka (w dowolnym kolorze), pokrojona na kawałki
 
Przepis
- Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, wrzuć mięso z indyka.
 - Smaż przez 5–7 minut, aż mięso zbrązowieje. Zdejmij z ognia i odsącz wytopiony tłuszcz.
 - Postaw patelnię z mięsem z powrotem na ogniu. Dorzuć cebulę, czosnek, marchewki i łyżeczkę soli. Duś przez 5–7 minut lub do momentu, aż cebula się zeszkli.
 - Napełnij duży rondel wodą i dodaj szczyptę soli. Zagotuj wodę.
 - Zmniejsz ogień pod mięsem i przykryj patelnię talerzem, podczas gdy woda będzie się podgrzewać.
 - Wrzuć makaron do wrzątku i ugotuj al dente.
 - Odsącz makaron, wrzuć go z powrotem do rondla i postaw na małym ogniu.
 - Przełóż mięso z dodatkami do rondla z makaronem.
 - Dodaj passatę i krojone pomidory.
 - Wsyp pieprz, natkę pietruszki i suszone zioła, dokładnie wymieszaj.
 - Dodaj paprykę. Duś na małym ogniu przez 5 minut lub do momentu, aż wszystkie składniki będą gorące.
 - Udekoruj danie posiekaną natką pietruszki i podawaj od razu.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl